Bij het beoordelen van de tender scoorde Mowgli hoog op natuurinclusiviteit en duurzaamheid. Het was voor de gemeente doorslaggevend om het concept tot winnaar uit te roepen. Wonam en Zadelhoff werken de plannen voor de bouw van de 244 middenhuurwoningen en 35 koopwoningen de komende tijd verder uit. De bouw start naar verwachting in 2024.

Woonwethouder Jakob Wedemeijer: ‘Betaalbare woningen zijn heel hard nodig in Amsterdam. Daarom hebben we met beleggers en ontwikkelaars afspraken gemaakt om de komende jaren 10.000 middeldure huurwoningen te bouwen die 25 jaar in het middensegment blijven. Deze 244 middeldure huurwoningen en 35 koopwoningen zitten allemaal in het betaalbare segment en hebben bovendien een goed aantal vierkante meters, zijn duurzaam en hebben een mooie buitenruimte. Gezinnen en starters krijgen hiermee mooie woonkansen in het Amstelkwartier.’

‘Veerkracht van de natuur’

Onderscheidend bij het plan is de aandacht voor groen en natuurinclusiviteit. Mowgli is geïnspireerd op ‘de veerkracht van de natuur’. ‘Mens en natuur zoeken naar een nieuwe balans. Hetzelfde geldt voor de woningmarkt waar groepen moeilijk hun plekje kunnen vinden. Ons team heeft de ambitie om een nieuwe balans te bieden met een duurzaam woonconcept speciaal voor gezinnen; een plek waar kinderen opgroeien samen met de natuur’, zegt Femke Pathuis, manager acquisitie van Wonam. 

De buitenruimte moet ontmoeting stimuleren. Op de begane grond komen bedrijfsruimtes voor duurzame, ambachtelijke ondernemers en een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners. Om verbinding in de wijk te stimuleren, komt er ook een Huis van de Wijk. 

25 jaar middelduur

De 244 middenhuurwoningen worden minimaal 70 vierkante meter groot, de 35 koopwoningen om en nabij 50. De middenhuur krijgt naar verwachting een aanvangshuur van ongeveer 1.000 euro. In lijn met het middenhuurbeleid van de gemeente Amsterdam blijven de woningen 25 jaar in het middensegment.

Aan het voormalig industriegebied Amstelkwartier zijn inmiddels ruim 2.000 nieuwe woningen toegevoegd. In de komende jaren moeten er nog ongeveer 7.000 woningen, een winkelgebied en ruimte voor werken bij komen. Navraag bij de gemeente leert dat voor het gehele Amstelkwartier de 40-40-20-regeling wordt aangehouden. Dat betekent 40 procent sociale huur, 40 procent middelduur en 20 procent vrij. De ontbrekende sociale huurwoningen op Kavel 7 worden dus elders gecompenseerd.

 

Het gebied, door Paul Deelman (2020)