In de provincie Utrecht is flink woningtekort, vooral in de gelijknamige provinciehoofdstad. De provincie werkt samen met overheden en bedrijven aan de bouw van 10.000 woningen per jaar. De helft van deze nieuwe woningen moet onderdeel zijn van het sociale en middeldure segment. Het plannen en registreren van woningen is belangrijk om inzicht te krijgen in hoeverre, waar en wanneer het woningtekort wordt ingelopen, aldus de provincie.

‘Ik ben blij dat we op deze manier inzichtelijk kunnen maken hoe het is gesteld met de toekomstige woningbouwplancapaciteit in onze provincie’, zegt gedeputeerde Rob van Muilekom. ‘Het biedt gemeenten inzicht en overzicht in hun bouwplannen en hierdoor kan ook bekeken worden waar ondersteuning gewenst is. De website is gebruiksvriendelijk en door ons zelf ontwikkeld, daar ben ik best trots op.’

De provincie Utrecht wil de informatie gebruiken om te controleren of er genoeg woningbouwplannen worden ontwikkeld. Op basis van de data gaat de provincie in gesprek met gemeenten over waar woningen kunnen worden gebouwd.

Verder wordt het met de site makkelijker voor de provincie om gegevens over plancapaciteit aan het Rijk te presenteren. In het systeem is het ook is het mogelijk voor gemeenten om relevante gegevens over hun woningbouwplannen te raadplegen.