In een brief aan minister Jetten schrijven de ruim veertig gemeenten dat de koppeling tot onnodig hoge kosten leidt en het draagvlak voor de energietransitie ondermijnt.

Gemeenten besluiten zelf om wijken over te zetten naar stadswarmte. Het gaat in Nederland naar schatting momenteel over een half miljoen Nederlandse huishoudens. Huishoudens die op het warmtenet zijn aangesloten, kiezen niet zelf hun energieleverancier. Daarom bepaalt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de maximale tarieven, op basis van de inmiddels flink gestegen aardgasprijs. Dat vinden de gemeenten raar, omdat het grootste deel van de kosten voor de leverancier los staat van de gasprijs. Verschillende leveranciers hebben hun tarieven met tientallen euro’s per maand verhoogd, wat door de stijgende gasprijzen is toegestaan.

‘De nieuwe tarieven tonen duidelijk aan dat dit niet snel genoeg aangepast kan worden’, schrijven de gemeenten in hun brief. ‘Wij willen tegen onze bewoners kunnen zeggen dat u erop toeziet dat zij niet meer betalen dan nodig is. Dat kunnen we nu niet.’

Bovendien werkt de koppeling tussen de prijs van stadswarmte en de gasprijs de energietransitie tegen. ‘Niet alleen de stijgende gasprijzen zijn een zorg voor deze koppeling, de komende jaren wordt de belasting op gas hoger om de stap naar aardgasvrij te stimuleren’, zo schrijven de gemeenten verder.

In oktober vorig jaar liet toenmalig demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius voor Economische Zaken en Klimaat weten begrip te hebben voor de ongelukkige constructie van stadswarmte en gasprijzen. Nu ligt de kwestie bij minister Jetten, wiens woordvoerder aan NU.nl laat weten dat de oplossing ligt in een volgende Warmtewet. Hiervoor gaat de minister met de 44 grootste Nederlandse gemeenten in gesprek om verdere afspraken te maken.