Communicerende auto’s kunnen op lage snelheid efficiënter kruispunten oversteken dan verkeerslichten kunnen faciliteren. Dat stellen onderzoekers van MIT.

Verkeerslichten bezig aan afscheidstour?

Communicerende auto’s kunnen efficiënter kruispunten oversteken dan verkeerslichten kunnen faciliteren. Dat stellen onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology (MIT). Betekent dit straks het einde van het verkeerslicht?

De uitspraak van het MIT komt voort uit een studie naar de doorstroom op kruisingen als gebruik wordt gemaakt van communicerende auto’s. De onderzoekers gebruikten hiervoor een wiskundig model waarin rekening wordt gehouden met communicerende auto’s die op gepaste afstand van elkaar rijden en met lage snelheid de kruisingen naderen. Hierdoor worden verkeerslichten overbodig en is het mogelijk om de doorstroomsnelheid op een kruispunt te verdubbelen.

De relatief lage snelheid is cruciaal in het onderzoek. Doordat auto’s al vroegtijdig hun snelheid aanpassen, is het voor de auto’s mogelijk om geleidelijk in kleine groepjes over te steken en de doorstroming in steden optimaal te bevorderen. Het patroon wijkt hiermee af van de traditionele verkeerslichten, waarbij grote groepen auto's per richting oversteken.

De studie is interessant voor fabrikanten van zelfrijdende auto's en wegbeheerders. Mogelijk is het model inzetbaar om de bestaande infrastructuur in een stad zo optimaal mogelijk te benutten, waardoor minder ruimte nodig is voor de auto en er minder files zullen zijn.

Dit filmpje laat u een projectie zien van het wiskundig model dat is gebruikt door het MIT.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen