Volgens de NOM en het havenschap Groningen Seaports (GSP), dat de Eemshaven en de haven van Delfzijl beheert, is het noorden ‘ideaal’ voor datacentra van bedrijven als Apple, Microsoft en Google.

Beide instanties hebben zeer korte lijntjes met de overheid. EZK en de provincies Groningen, Friesland en Drenthe zijn aandeelhouders van de NOM. De GSP is een overheids-nv, met de provincie Groningen en de gemeentes Eemsdelta en Hogeland als aandeelhouders.

Datacenters zouden de noordelijke economie een boost moeten geven. De regio wil één van de sterkste economische regio’s van Nederland worden en zet daarbij in op digitale ontwikkeling en innovatie. Nu al huisvest de regio een aantal (grote) datacenters, van onder andere Google, NortC en Bytesnet.

Volgens de NOM en GSP is in de Eemshaven voldoende stroom voorhanden voor nieuwe centers. Energiebedrijven RWE, Vattenfall Nederland en Engie hebben er energiecentrales, er staan windmolenparken en internationale stroomkabels komen er aan land. Ook zou er met de geplande uitbreiding van de haven voldoende ruimte zijn voor de centers. De locatie past bovendien binnen Rijksbeleid, want Den Haag ziet nieuwe hyperscale datacenters het liefst aan de rand van het land verrijzen.

Maar er is ook commentaar. Enkel onder de voorwaarde dat de centers een bijdragen leveren aan de regionale economie zijn ze welkom, zeggen regionale politici tegen het FD. De economische meerwaarde van hyperscale datacenters is echter beperkt. Ze leveren relatief weinig banen op en doen weinig voor het vestigingsklimaat. Dit komt doordat hyperscale centers in beheer zijn van één bedrijf en geen andere dataverwerkende bedrijven aantrekken omdat ze geen diensten aan derden leveren. Ook voor het digitale vestigingsklimaat is de meerwaarde van de centers minimaal, bleek eerder uit onderzoek door adviesbureau Buck Consultants International.

Wubbo Everts, projectmanager bij de NOM, reageert in het FD dat ook relatief weinig banen voor de regio van meerwaarde kunnen zijn. ‘Bij Google werken nu 350 mensen. Dat is misschien niets in Amsterdam, maar in onze regio is dat veel. Bij ons geldt, dat elke baan er eentje is’, tekende de krant op.

Tegenover de marginale baten staan aanzienlijke lasten. De datacenters leggen een enorm beslag op het elektriciteitsnetwerk en vervuilen volgens critici de horizon. Discussie over het hyperscale datacenter van Faceboekmoederbedrijf Meta in Zeewolde deed eind 2021 veel stof opwaaien. De gemeenteraad stemde in met de bouw, maar het Rijksvastgoedbedrijf mag haar voor de bouw benodigde grond niet verkopen van de Eerste Kamer.

Ook in Groningen waren datacenters eerder voer voor felle discussie. GSP sloot onbevoegd koopovereenkomsten en contracten af voor de bouw van het Google-datacenter, bleek uit onderzoek door Nieuwsuur. Het havenschap verkocht en kocht grond ter waarde van tientallen miljoen euro’s en gunde in het geheim windmolenrechten aan de grootste grondeigenaar.