1. Nieuw: Opkoopbescherming

Om starters op de woningmarkt meer kansen te geven, kunnen gemeenten straks een opkoopbescherming invoeren. Dit is mogelijk in gebieden of buurten waar huizen anders snel worden opgekocht voor verhuur, en starters en middeninkomens vaak worden overboden door beleggers. De gemeente moet vooraf bepalen welke woningen in het goedkope en middeldure segment vallen. De opkoopbescherming geldt vooralsnog voor vijf jaar.

2. Nieuw: energielabel tonen bij verkoop/verhuur

Verkopers en verhuurders moeten bij de verkoop of verhuur van hun woning of gebouw, bijvoorbeeld via Funda of de makelaar, het energielabel ook tonen in advertenties. De tijdelijke opschorting van de handhaving op deze zogeheten advertentieplicht komt daarmee te vervallen. 

3. Meer ruimte voor leefbaarheid binnen Woningwet

Een aanpassing in de Woningwet schrapt onnodige details en vereenvoudigt of verduidelijkt enkele regels. Dit moet het voor corporaties, huurdersorganisaties en gemeenten makkelijker maken om te werken aan de verduurzaming van (gereguleerde) huurwoningen en de maatschappelijke leefbaarheid. Zo vervalt het maximum investeringsbedrag voor de leefbaarheid, mogen corporaties bij het verduurzamen van hun bezit de direct betrokken particuliere eigenaren ontzorgen en wordt de gemeentelijke woonvisie verplicht.

4. Hogere subsidie verduurzamen van woning

Twee verduurzamingsmaatregelen binnen of rondom de woning krijgen meer subsidie. De subsidie kan besteed worden aan twee isolatiemaatregelen of een combinatie van een isolatiemaatregel met een (hybride warmtepomp). Woningeigenaren en VvE’s ontvangen dan in plaats van 20 ongeveer 30 procent terug op hun investering.

5. Huur/verhuur

Voor huurwoningen in de vrije sector geldt een huurverhoging van maximaal 3,3 procent. De jaarlijkse huurverhoging wordt tot mei 2024 wettelijk beperkt tot inflatie plus 1%-punt. De huren in de gereguleerde sector zijn bevroren tot 30 juni 2022.
Verder komen er twee verruimingen die huurders recht geven op huurtoeslag en/of het behouden ervan: voor gezinnen waarbij een minderjarig kind (nog) geen verblijfsvergunning heeft, en voor situaties waarin de huur stijgt tot boven de huurtoeslaggrens.
Het tarief van de verhuurderheffing wordt verlaagd naar 0,332 procent. Dit moet verhuurders tegemoetkomen vanwege de huurbevriezing, aanscherping van renteaftrekbeperking en algemene tariefverlaging. In combinatie met de verlaging maakte Aedes afspraken met het rijk afspraken voor onder meer extra toegankelijke woningen.

6. Milieulijst 2022: meer aftrek voor milieuvriendelijke investeringen

Het kabinet verhoogt de aftrekpercentages voor milieuvriendelijke investeringen. De milieu-investeringsaftrekpercentages (MIA) stijgen met grofweg tien procent naar 27, 36 of 45 procent, afhankelijk van het bedrijfsmiddel. Dit maakt het aantrekkelijker voor organisaties om te investeren in duurzaamheid. Denk aan productieapparatuur dat CO2 of grondstofgebruik bespaart, of het circulair maken van gebouwen.

7. Duurzaam rijden

De verkoop van emissievrije auto’s (zoals elektrische auto’s en waterstofauto’s) wordt blijvend gestimuleerd, wat betekent dat de korting op de bijtelling tot 2025 behouden blijft. Bij aankoop van een elektrische auto kan een particulier een subsidie krijgen van 3350 euro, en 2.000 bij een tweedehands variant.

8. Gemeentelijke herindelingen

Vier gemeentelijke herindelingen treden in werking. Beemster & Purmerend, Heerhugowaard & Langedijk, Landerd & Uden en het vijftal Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis. De herindeling van Amsterdam en Weesp gaat pas in op 24 maart aanstaande, vanwege gemeenteraadsverkiezingen. 

9. Rookruimtes

In alle bedrijven moeten de rookruimtes dicht. Daarmee zijn alle gebouwen waar gewerkt wordt, of wordt samengekomen voor zorg, sport, cultuur, onderwijs en overheid rookvrij. Voor openbare gebouwen en (semi-)publieke ruimtes gold deze wetswijziging al sinds juli 2021. Let wel: Deze wetswijziging is nog niet definitief, de ingangsdatum kan nog wijzigen.

10. Nieuw: openingstijden retail

Voor verhuurders van winkelpanden is het per 1 januari niet meer mogelijk om eenzijdig de tijden voor verplichte openstelling van winkeliers aan te passen. Dat betekent dat ondernemers zelf kunnen bepalen wanneer de winkel open én dicht is, tenzij zij hierover schriftelijk afspraken hebben gemaakt met de verhuurder. Ook deze wetswijziging is nog niet definitief.

11. Nieuw: reclamebelasting

De gemeente Amsterdam voert een belasting in om reclame in de openbare ruimte te verminderen. Die belasting geldt voor uitingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Denk aan gevelreclames, uithangborden, raamreclames, abri’s, vlaggen, sandwichborden, naamplaten en menukaarten. Het formaat van de reclame-uitingen bepaalt hoeveel er betaald moet worden.