Het geld is expliciet bestemd voor de binnensteden, die daarmee volgens gedeputeerde Eric Geurts ´toekomstvaster' moeten worden gemaakt. Het draait niet alleen om winkels, daarom gaat extra geld naar scholen, wijken, belangrijke evenementen en goede fietsvoorzieningen.

Profileren

De financiering moet ervoor zorgen dat steden zich steviger kunnen profileren. En daarvoor is het belangrijk dat de binnensteden aantrekkelijker worden gemaakt, zegt Geurts. Dat moet andersom weer nieuwe bedrijven aantrekken en bijvoorbeeld tot ontwikkeling van campussen in de steden. De gelden worden overigens niet evenredig verdeeld over de steden; wie een goed plan op tafel legt, kan rekenen op meer middelen. 

Multiplier

De provincie rekent erop dat het bedrag royaal wordt terugverdiend omdat private partijen ook gaan investeren. Uiteindelijk rekent de provincie erop dat het plan resulteert in een private multiplier ter waarde van 240 miljoen euro.

Binnen nu en twee maanden moeten de betrokken gemeenten met de eerste plannen komen, zodat nog dit jaar de eerste slag kan worden gemaakt. De vier grote steden zijn overigens niet de enige die geld tegemoet kunnen zien; er is een bedrag van 8 miljoen gereserveerd voor middelgrote gemeenten als Venray, Roermond en Weert.