Foto: Gemeente Zeewolde

Eerste Kamer vertraagt datacenter Zeewolde

Het Rijksvastgoedbedrijf mag haar grond voorlopig niet verkopen voor de verkoop van het hyperscale datacenter in Zeewolde. Eerst is een kabinetsvisie op datacenters nodig. Dat besloot de Eerste Kamer gisteren. De impact van de uitspraak is nog onzeker.

De gemeenteraad van Zeewolde stemde vorige week in met de bouw van een hyperscale datacenter van Facebookmoederbedrijf Meta, maar voor de bouw is 80 hectare grond van het Rijksvastgoedbedrijf nodig.

Dat gaf eerder aan niet te willen verkopen zonder goede duurzame onderbouwing van de plannen, en krijgt nu indirect ruggensteun van de Eerste Kamer. De Senaat besloot gisteren dat de grondverkoop niet door kan gaan totdat er een kabinetsvisie over datacenters gereed is.

De motie werd ingediend door de Partij van de Dieren. CDA, VVD, D66 en ChristenUnie stemden tegen, maar zij hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Het is nog niet bekend wat het besluit van de Eerst Kamer precies betekent voor de bouw van het datacenter. Demissionair staatssecretaris Raymond Knops, verantwoordelijk voor Rijksvastgoed, laat weten de motie ‘te bestuderen’. 

Mogelijk blijkt later dat het center in Zeewolde alsnog in lijn is met de te volgen Kabinetsvisie. In dat geval gaat de bouw, waar de gemeenteraad eerder mee instemde, gewoon door.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen