De gemeenteraad van Zeewolde stemde vorige week in met de bouw van een hyperscale datacenter van Facebookmoederbedrijf Meta, maar voor de bouw is 80 hectare grond van het Rijksvastgoedbedrijf nodig.

Dat gaf eerder aan niet te willen verkopen zonder goede duurzame onderbouwing van de plannen, en krijgt nu indirect ruggensteun van de Eerste Kamer. De Senaat besloot gisteren dat de grondverkoop niet door kan gaan totdat er een kabinetsvisie over datacenters gereed is.

De motie werd ingediend door de Partij van de Dieren. CDA, VVD, D66 en ChristenUnie stemden tegen, maar zij hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Het is nog niet bekend wat het besluit van de Eerst Kamer precies betekent voor de bouw van het datacenter. Demissionair staatssecretaris Raymond Knops, verantwoordelijk voor Rijksvastgoed, laat weten de motie ‘te bestuderen’. 

Mogelijk blijkt later dat het center in Zeewolde alsnog in lijn is met de te volgen Kabinetsvisie. In dat geval gaat de bouw, waar de gemeenteraad eerder mee instemde, gewoon door.