De landkaart biedt een gedetailleerd overzicht van alle koele plekken (paars), met in groen, oranje of rood de afstand tot zo’n locatie. De criteria: iedereen moet binnen 300 meter loopafstand toegang hebben tot een koele plek. Een plek is ‘koel’ als deze een oppervlakte heeft van minimaal 200 vierkante meter, geen dunne strook is, dicht bij de weg is, en een gevoelstemperatuur van 35 graden of lager biedt op een hete zomerdag.

Alle Nederlandse steden laten her en der ‘rode vlekken’ zien, met te veel loopafstand tot een plek om af te koelen. Amsterdamse winkelstraten en bedrijventerreinen buiten de stad scoren relatief laag, en ook in Utrecht tref je het als bezoeker vooral slecht als je van centraal station de binnenstad in loopt, of naar de Jaarbeurs toe gaat. Ook de Uithof scoort opvallend ‘warm’. Den Haag en Rotterdam winnen het vooral bij hun grote parken, maar laten ook warmere open gebieden zien. Groningen, Maastricht, en nieuwere steden als Lelystad en Almere, scoren beter, en bieden meer beschutting.

Een grasvlakte telt dus mee op de kaart, maar is kwalitatief minder behaaglijk dan een park met veel bomen, bankjes of sport- en speelvoorzieningen. Omdat deze criteria vrij kwalitatief en per locatie verschillend is, biedt de kaart enkel handvatten om dit onderlinge verschil zelf te meten.

De kaart werd grotendeels ontwikkeld door Andrés Rucabado, stagiaire bij Climate Adaptation Services (CAS), die beleidsmakers vooral aanmoedigt om steden hiermee duurzamer en veerkrachtiger te maken tegen klimaatverandering. Maar de kaart is niet alleen belangrijk voor beleidsmakers, benadrukt Rucabado. ‘Mensen in de particuliere sector hebben ook belang bij de nieuwe kaart. Zij en beleidsmakers kunnen identificeren op welke plaatsen koele ruimtes ontbreken en waar deze verbeterd kunnen worden.’

Het in kaart brengen van de beschikbare koele plekken is vooral belangrijk voor de dichtbevolkte steden, en oudere inwoners. Steden zijn meestal warmer dan de landelijke omgeving, en door de dichte bebouwing en verstening minder flexibel. Het recente rapport Klimaatsignaal’21 bevestigde bovendien dat de kans op langdurige droogte en hitte in de stad blijft toenemen, als gevolg van klimaatopwarming. Aanpassing van de openbare ruimte, zoals meer groen en schaduw, minder verstening, en meer watervoorziening kan deze hittegevoeligheid afnemen.

Bekijk hier de koelste plekken in jouw gemeente