Duurzaamheid, groen en gezondheid gaan samen in Wonderwoods, een project van projectontwikkelaar G&S Vastgoed. De torens zijn ontworpen door Stefano Boeri van Stefano Boeri Architetti en Roberto Meyer van MVSA Architects.

In de torens komen circa 420 huur- en koopwoningen voor verschillende doelgroepen, waaronder 60 middenhuurwoningen. Ook bieden de torens plek aan kantoorruimten, gezonde horecaconcepten, fitness/yoga, kleinschalige winkels, een dakpark met een educatiecentrum en Nowhere, een digitaal museum en proeftuin waar wetenschappers en kunstenaars samen experimenteren met nieuwe technologieën en toepassingen.

De hoogste toren is ontworpen door Stefano Boeri, de man achter Bosco Verticale in Milaan, twee wolkenkrabbers van 111 en 76 meter hoog met in totaal 900 bomen op een terrasoppervlakte van 8900 vierkante meter. De Utrechtse toren met het verticale bos komt tegenover het Beatrixgebouw. Deze toren krijgt net als de toren in Milaan heel veel bomen, struiken en vaste planten aan de buitenzijde. Het gaat om in totaal 360 bomen en 9640 struiken en bloeiende planten. Dat is vergelijkbaar met ongeveer een hectare bos.

‘Het verticale bos van Utrecht wordt een levend stadsicoon, continu in ontwikkeling’, aldus architect Stefano Boeri. De verwachting is dat Wonderwoods door de groene inrichting en aankleding circa dertig verschillende soorten diersoorten – waaronder vogels, bijen en vlinders – terug zal brengen naar de stad.

Dakpark

De toren is verbonden met de andere toren door een ondergrondse eenlaagse parkeergarage. Deze toren is een ontwerp van Roberto Meyer van het Nederlandse bureau MVSA Architects. De toren heeft veel groen aan de binnenzijde, wat naar buiten toe doorloopt op het dakpark. Het krijgt een sfeer van serres en kassen, met wintertuinen en met natuurlijk verlichte atriums achter glas.

Arcadis Landschapsarchitectuur is verantwoordelijk voor het ontwerp van het dakpark; Van den Berk Boomkwekerijen is al in een vroeg stadium door Arcadis bij het project betrokken. ‘We zijn ook betrokken geweest bij de Trudo Toren in Eindhoven, we hebben dus ervaring met dak- en gevelgroen’, zegt Brenda Swinkels, hoofd verkoop bij Van den Berk Boomkwekerijen en lid van het groenprojectteam om te adviseren over de bomen en struiken. Van den Berk Boomkwekerijen is gespecialiseerd in medium tot zeer grote maten bomen en struiken. Het is een van de grootste kwekerijen van Europa. Het bedrijf is al sinds jaren Groenkeur- en On the way to PlanetProof-gecertificeerd, onafhankelijke keurmerken die aantonen dat de bomen duurzamer zijn geproduceerd.

Voor Utrecht is gezamenlijk gekozen voor een sterk, zeer divers assortiment hoogstam en meerstammige bomen, geïnspireerd op de beplanting van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Hiermee sluit Wonderwoods aan op de natuur die de stad omringt en wordt de biodiversiteit optimaal ondersteund. ‘Het gaat om vijftien tot twintig verschillende soorten. Het zijn flinke bomen met een stamomtrek van 30-35 en 35-40 centimeter. Ze worden op maat gesnoeid, want ze mogen niet te hoog zijn. De soorten die we gekozen hebben zijn uiteraard resistent tegen wind.’

In het assortiment zijn veel bloeiende soorten te vinden waaronder Amelanchier, Sorbus, Crataegus, Prunus en Cornus. De den in het assortiment is een directe link naar de bossen aan de oostzijde van Utrecht. De meidoorn, lijsterbes en het krentenboompje zorgen in het najaar voor bessen die erg in trek zijn bij vogels. Diverse soorten bomen en struiken zullen in het najaar, voordat het blad valt, ook een herfstkleur laten zien. Wonderwoods zal daardoor het hele jaar door van uiterlijk veranderen.

Stadsicoon

Eind 2020 is begonnen met de bouw van de torens. Van den Berk Boonkwekerijen werkt samen met de Koninklijke Ginkel Groep aan de technische uitwerking om de realisatie en het onderhoud van alle groene inrichtingscomponenten daadwerkelijk mogelijk te maken. De Koninklijke Ginkel Groep is gecertificeerd en beschikt onder andere over de bedrijfscertificaten Groenkeur Groenvoorziening, Dak- en gevelbegroeiing en Boomverzorging, een ‘garantie voor vakmanschap, duurzame kwaliteit en veilig werken’.

Swinkels: ‘Wij hebben de bomen inmiddels aangemerkt en die gaan volgend jaar op airpot zodat ze in 2023-2024 klaar zijn om bij Wonderwoods geplant te worden.’ Door bomen op airpot te zetten (de harde kunststof rand, waarmee de kluit boven de grond wordt omringd, heeft allemaal kleine gaatjes aan de zijkant) ben je niet gebonden aan het reguliere plantseizoen omdat de boom op airpot doorgroeit. Deze methode heeft Van den Berk Boomkwekerijen voor het eerst toegepast in 2012 voor de aanplant van 2400 bomen in het Olympisch Dorp in London.