Facebook wil in Zeewolde het grootste datacenter van Europa bouwen. Het college van de Flevolandse gemeente en EZK zijn enthousiast, maar het Rijksvastgoedbedrijf houdt de boot af. Zij wil 80 hectare benodigde grond niet verkopen aan de Amerikaanse techgigant. Dat meldt NRC. Dat omdat de plannen van Facebook en de gemeente voor duurzaamheid en het gebruik van restwarmte volgens het RVB ondermaats en niet concreet zijn.
De grondverkoop wordt ook bemoeilijkt door een recente uitspraak van de Hoge Raad. ’s Lands hoogste rechter bepaalde dat overheden niet zomaar één op één grond aan bedrijven mogen verkopen. Voortaan moet eerst worden geïnventariseerd of er niet meer geïnteresseerden zijn. Ook voor nu lopende ontwikkelingen heeft de uitspraak gevolgen. Geïnteresseerden in de overheidsgronden in Zeewolde kunnen zich aandienen met een claim op de grond, omdat de datacenterplannen nog niet definitief vastliggen.
Bijdrage aan economie onzeker
Het is nog onzeker of het center er überhaupt komt. Het college van B&W is om, maar de raad moet haar fiat nog geven. De stemming is op 16 december. Naast de grondmoeilijkheden speelt dat de toegevoegde waarde voor Zeewolde van het center zeer discutabel is. Het Facebookcenter wordt een zogenaamd hyperscale-center, met één gebruiker. De economische bijdrage van zo’n center is beperkt, omdat het geen diensten aan derden levert. Adviesbureau Buck Consultants International (BCI) stelt dan ook dat het voor het digitale vestigingsklimaat van Nederland niet uitmaakt of zo’n hyperscale in Nederland of elders in Europa staat.
Toezeggingen van Facebook over haar bijdrage aan de lokale economie en de gemeenschap en over investeringen die nodig zijn voor het leveren van restwarmte blijven vooralsnog uit. Die zekerheid is wel nodig voor steun van de oppositie, liet fractievoorzitter van de PvdA en oppositieleider Yvonne van Bruggen eerder aan Stadszaken weten.
Landelijke regie
In de Tweede Kamer woedt ondertussen discussie over landelijke regie op datacenters, omdat deze grote druk op het elektriciteitsnet leggen en overheden er niet altijd onderling uitkomen. De datacenterbranche is zelf ook voorstander van een landelijke datacenterregie.
Volgens demissionair minister Stef Blok van EZK is zo’n landelijke strategie echter onnodig. Kaders in de Nationale Omgevingsvisie moeten volgens hem volstaan. Dat bleek medio november uit antwoorden van de demissionair minister op Kamervragen. Blok ziet kansen in verdere uitwerking van kaders in de NOVI. In deze nationale visie op ruimtelijke ordening wordt een voorkeur uitgesproken voor plaatsing van datacenters op locaties met voldoende capaciteit in het elektriciteitsnet en voldoende beschikbare ruimte. Verder belooft hij binnenkort een brief te sturen over de landschappelijke inpassing van de centers, verwachtingen over hoe de branche zich ontwikkelt, en het stroom- en waterverbruik.