In 2020 werden in Nederland 65.698 kamers en woningen verhuurd via bedrijven Airbnb en Vrbo, die net als Booking.com en TripAvisor eigen ruimtes aanbieden voor vakantieverhuur (voor het gemak Airbnb genoemd). Nu blijkt dat het aanbod zich niet alleen over de gehele provincie Noord-Holland verspreidt, maar ook dat het aantal accommodaties in de laatste jaren zelfs sneller groeit buiten de grote steden. 

De Noord-Hollandse hotspots bevinden zich voornamelijk in (historische) stadscentra, zoals die van Haarlem, Zaandam en Alkmaar. Andere groeiende hotspots zijn te vinden bij toeristische bestemmingen langs de Noordzeekust, zoals Zandvoort en Egmond aan Zee, en bij vakantieparken. Uiteraard blijft Amsterdam de belangrijkste hotspot voor Airbnb-verhuur.

Het onderzoek Airbnb Monitor Noord-Holland 2021 ontstond in opdracht van de provincie Noord-Holland, dat in 2020 goed was voor 37 procent van het gehele Nederlandse Airbnb-aanbod, en goed voor 8,5 procent van het totaal aantal overnachtingen. De provincie wil graag meer inzicht in de ontwikkelingen van toeristische verhuur via de platforms, zodat gemeenten op basis van data hun beleid kunnen verbeteren. Bureau Stedelijke Planning en de Universiteit Utrecht voerden het onderzoek uit en keken daarbij naar de vakantieverhuur van 2020 met de nieuwe landelijke Expertpool Toeristische Verhuur Woonruimte.

In verband met de coronacrisis vergelijkt het onderzoek ook de cijfers van 2019 voor een actueel beeld. Zowel het aantal accommodaties (afname van 30 procent) als het aantal gereserveerde nachten (afname van 55 procent) liep in 2020 terug. Naast de directe effecten van de coronacrisis kan dit ook een gevolg zijn van strenger beleid. Al sinds de zomer van 2017, toen een meldplicht werd ingevoerd, loopt het aantal accommodaties en overnachtingen in Amsterdam af.

De afname in aangeboden locaties geldt niet voor de hele provincie. Onderling zijn er grote verschillen. In bijvoorbeeld het merendeel van de gemeenten in Noord-Holland Noord nam het aantal accommodaties juist toe. Ook is de afname van het aantal gereserveerde nachten langs de Noordzeekust beduidend lager dan in de gemeenten rond Amsterdam, en is er een verschil te zien in het type accommodatie. Amsterdammers bieden vooral kamers aan, terwijl in Noord-Holland Noord een groot deel van de accommodaties zich vooral op of rond vakantieparken bevinden. 

Nuancering

Niet alle aangeboden ruimtes worden daarbij evenveel verhuurd. Ongeveer 86 procent van de aanbieders van accommodaties heeft slechts één woning of kamer die wordt aangeboden, en meer dan de helft van de accommodaties werd in 2020 voor minder dan 60 nachten (in totaal) verhuurd. Opvallend: slechts een kleine groep van zeer actieve accommodaties neemt het grootste gedeelte van het aantal overnachtingen voor hun rekening. Accommodaties die meer dan 120 nachten werden verhuurd waren in Noord-Holland Noord goed voor 54 procent van de overnachtingen, in de Metropool Regio Amsterdam was dit aandeel 45 procent.