Dit jaar verdwenen er al parkeerplaatsen in de gemeente Utrecht, vooral in het centrum zoals op het Janskerkhof. Nu spreekt Utrecht voor het eerst de ambitie uit om het aantal parkeerplaatsen structureel terug te dringen met 0,5 tot 1 procent per jaar, wat neerkomt op de 750 tot 1.500 plaatsen. De vrijgekomen ruimte is bedoeld voor meer parkeergelegenheid voor fietsen en meer groen.

Inwoners en bezoekers die momenteel gebruikmaken van de 750 tot 1.500, waarvan nog niet bekend is welke parkeerplaatsen dat worden, zullen volgend jaar hun auto’s moeten parkeren in parkeerhubs aan de rand van de stad, zoals onder meer de bestaande P+R’s.

Volgens de gemeente Utrecht komt er zo meer ruimte beschikbaar voor andere functies en kan de openbare ruimte aantrekkelijker worden gemaakt. Ook zal zo’n dertig procent van de parkeerautomaten niet meer nodig zijn vanwege het toenemende gebruik van parkeerapps.De meters worden hergebruikt in buurten waar de gemeente betaald parkeren invoert.

De Gemeente Utrecht ziet in de toekomst ook een behoefte aan meer mogelijkheden om fietsen te stallen. In totaal zijn 9.000 extra fietsparkeerplekken nodig, waarvan 5.000 in het gebied rondom Hoog Catharijne. Van de overige 4.000 plekken komt de helft in bewaakte fietsstallingen en de andere helft op straat. Een deel daarvan kan worden gerealiseerd op de opgeheven autoparkeerplekken.