Enschede is één van de groenste steden van de wereld en het grootstedelijk hart van Oost-Nederland. Een bruisende stad met 160 nationaliteiten. Het uitgebreide aanbod aan horeca, evenementen, cultuur en winkels binnen handbereik zorgen voor een fijne stedelijke dynamiek. De Oude Markt is het epicentrum van Enschede. De experimentele culturele broedplekken en vooraanstaande musea en theaters maken van Enschede een culturele en creatieve hotspot. Naast de stedelijke dynamiek, biedt Enschede ook ruimte om op adem te komen. Je ontspant op de vele landgoederen en parken, zowel binnen als buiten de stad.

Rijke historie

De stad is gebouwd op stoom en strijd. Begin 20e eeuw was Enschede wereldleider in textiel en ontstond er een imposante maakindustrie. Op verschillende plekken in de stad is het cultuurhistorisch erfgoed uit de industriële revolutie van Enschede nog goed zichtbaar. Hoewel de textielnijverheid is verdwenen, zijn de krachten en de mentaliteit waaruit de florerende textielindustrie is ontstaan, nog steeds verankerd in het DNA van Enschede. Technologie, innovatie en creativiteit behoren tot onze culturele traditie.

Bouwen aan de stad van onze dromen

De universiteitsstad staat bekend om haar technisch talent, knappe koppen en gouden handjes. Met een onvermoeibaar geloof in vooruitgang bouwen ze in Enschede aan een aantrekkelijk en toekomstbestendig stad. Een stad die het groen omarmt en ruimte geeft. En waar klimaatadaptieve innovaties naadloos verweven zijn met de openbare ruimte. De Enschedese mentaliteit zorgt voor een betrokken, vriendelijke en gastvrije omgeving waarin iedereen mag meedoen en zich prettig voelt. Samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties geeft de stad inhoud aan een inclusieve samenleving.

Altijd in ontwikkeling

Enschede ondergaat momenteel een grootstedelijke transformatie. Diverse delen van de stad staan in de stijgers of zijn binnenkort aan de beurt. Eén van de meest ambitieuze projecten die de binnenstad van Enschede een ander gezicht gaat geven is: het Centrumkwadraat. Ruim en groen wonen midden in het centrum, met horeca en cultuur op loopafstand. Aan de andere kant van de stad krijgt het gebied rond de oude drukpershal van dagblad Tubantia een tweede leven. Het Cromhoff park is een nieuwe woon- en leefomgeving in de stad. Hier vind je ongeveer 400 woningen gebouwd met aandacht voor het cultuurhistorische en industriële verleden van Enschede, met in het hart een idyllisch park om te ontspannen.

Vruchtbare bodem voor innovatie en creativiteit

Een andere transformatie die momenteel gaande is, is die van Kennispark Twente. Al ruim 30 jaar werken de universiteit en het bedrijfsleven hier samen aan innovaties met maatschappelijke impact. In die tijd is Kennispark uitgegroeid tot een campus van nationaal belang. Om ook de komende 30 jaar een vruchtbare bodem te blijven voor innovatie en creativiteit, is een transformatie nodig van bedrijventerrein naar innovatiecampus. Een plek waar het Business & Sciencepark en de UT campus samen een toplocatie vormen voor de vestiging van UT-startups en hightech bedrijven. Het blijft een ideale broedplaats voor vruchtbare uitwisselingen van kennis en nieuwe ideeën.

Werken bij gemeente Enschede, betekent werken aan ambities 

We zijn trots. Op onze stad en op Twente. Elke dag verleggen wij grenzen. Altijd in ontwikkeling. Onze stad is nooit klaar. Dat maakt haar boeiend en bruisend. We zijn aanpakkers en zetten altijd dat stapje extra. De ondernemende no-nonsense houding en veerkracht die hiervoor nodig zijn, is altijd aanwezig.?Dat maakt dat we in Enschede dingen voor elkaar krijgen. Jouw inzet is de motor achter de vooruitgang van onze stad. Dit maakt het werk interessant en uitdagend. Geen dag is hetzelfde. 

De gemeente Enschede houdt zich overigens met veel meer dan nieuwbouw en de campus bezig. Er zitten tal van ambitieuze projecten in de pijplijn die bijdragen aan de leefbaarheid van Enschede. Deze projecten zijn onder anderen gericht op klimaat, bijzondere wetgeving, grondzaken, natuur, ruimtelijke ordening en water. Er wordt hier met uiterste zorg aan gewerkt.

Samen bouwen we aan de stad van onze dromen. De gemeente Enschede is momenteel op een ludieke wijze nieuwe collega’s aan het werven via een speciale campagnepagina : JijmaaktEnschede.nl