De ECB besloot afgelopen donderdag de rentetarieven nog verder te verlagen en volgens ECB-president Draghi gaan de rentes de komende anderhalf jaar zeker niet omhoog.

Volgens vastgoedhoogleraar Dirk Brounen kan de verlaagde rente echter gunstig uitpakken voor investeringen in het fysieke domein. 'Enerzijds zorgt de lage rente voor voordelige financiering, waardoor het kopen van een woning bijvoorbeeld aantrekkelijker wordt vergeleken bij een gelijkwaardige huur. Goedkoop geld zorgt ervoor dat het sneller rolt, ook richting vastgoed', aldus Brounen.

Vluchten in vastgoed

Anderzijds is de lage rente een factor van belang voor institutioneel Nederland, stelt de Tilburgse hoogleraar. 'Verzekeraars en pensioenfondsen die langetermijnbeloften hebben uitstaan, moeten zorgen dat ze een minimaal rendement realiseren om op koers te blijven.'

'Vastgoed wordt ook voor institutionele beleggers een nog aantrekkelijker alternatief'

De lage rente zorgt ervoor dat toekomstige verplichtingen duur worden en dat sparen of risicoarm beleggen amper nog loont. Vastgoed wordt ook voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, een nog aantrekkelijker alternatief om absolute rendementen te realiseren. Kortom: de vraag naar vastgoed vanuit de instituten en particulieren wordt door lage rentes opgestuwd. Niet zozeer vanwege de goedkope financiering, maar vooral door de relatief stabiele en stevige rendementen.

Hogere prijzen

Vanwege het trage reageren van aanbod dat inherent is aan de vastgoedmarkt kan volgens Dirk Brounen de vraagaanwas op korte termijn de prijzen laten stijgen. 'Daardoor stijgen rendementen en als gevolg daarvan zal de vraag naar vastgoed als investering groeien. Kortom: de renteverlaging van de ECB kan zo als startmotor fungeren voor de vastgoedmarkt.'