Het winnende BUUR, met 454 betaalbare huurwoningen, is een bijzonder nieuwbouwproject van Wonam, mede door de dubbele samenwerking met woningcorporaties Mitros en Portaal. Het project bestaat uit drie gebouwen, met verspreid 314 appartementen in de sociale huur en 140 in de middenhuur. Op de begane grond, in het verlengde van de winkelstraat, komt een levendige plint, onder andere speciaal voor ambachtelijke ondernemers. Onder twee gebouwen komen gezamenlijke parkeergarages en fietsenstallingen.

BUUR staat midden in de samenleving en het idee van Wonam is dat hier buren niet naast elkaar leven, maar mét elkaar. Om ontmoeting te stimuleren, worden daarom alle gebouwen gemengd. Huurders van sociale huurwoningen wonen samen met huurders van middenhuur woningen. De woningen worden verhuurd volgens het Actieplan Middenhuur van de gemeente Utrecht. Het project wordt gerealiseerd op de zuidpunt van Leidsche Rijn Centrum en de verwachte oplevering van de eerste woningen is najaar 2023.

Winnares Melanie Egberts kon haar geluk niet op: ‘Ik heb hier jaren hard aan gewerkt. Het is zo’n mooi en bijzonder project, zeker gezien de samenwerking met corporaties Portaal & Mitros. Het voegt echt veel betaalbare woningen toe aan regio Utrecht.’

Middenhuur Award

In totaal werden 12 initiatieven genomineerd voor de award, waaronder het woonfonds van Gemeente Rijswijk, High Park Arnhem van Syntrus Achmea, Smartbuilds van Rabobank en financieringsplatform OnsHuys. Alle 12 nominaties worden uitgebreid beschreven op de website middenhuuraward.nl.

De Middenhuur Award is een initiatief van middenhuur-ontwikkelaar Sustay en adviesbureau Stec Groep en werkt met partners TU Delft, Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en PropertyNL. Met de award willen alle partijen middenhuurinitiatieven nog meer in de schijnwerpers zetten. De organisatie achter de Middenhuur Award gaf tijdens het slot te kennen dat de ambitie leeft om volgend jaar een prijs van 1.000.000 euro aan de award te koppelen.

Het middenhuursegment voegt veel toe aan de vastgelopen woningmarkt. Zo voorziet het een grote groep Nederlanders die nu tussen wal en schip vallen in het bemachtigen van een betaalbare woning. Kopen is vaak voor de middeninkomens onbereikbaar en voor sociale huur komt men niet in aanmerking. Daarnaast zorgt middenhuur tevens voor doorstroming vanuit sociale huur en bijvoorbeeld bij senioren die eengezinswoning achterlaten. Met sociale huur en koop mixt het segment bovendien goed en dat zorgt voor nog meer gemixte wijken.

Project BUUR van Wonam wint Middenhuur Award 2021. Beeld: Six