Lente-akkoord afgerond: nieuwbouw is bijna energieneutraal, nu door met houtbouw

Aedes, Bouwend Nederland, de NEPROM, WoningBouwersNL en het ministerie van BZK zetten na dertien jaar een punt achter het Lente-akkoord. De initiatiefnemers hebben naar eigen zeggen hun doel behaald: alle nieuwbouwwoningen zijn bijna energieneutraal. Ze gaan zich nu richten op natuurinclusiviteit, circulariteit, industrialisatie en energieleverende nieuwbouw. Aedes, Bouwend Nederland en de NEPROM gaan bovendien samen onderzoeken wat de toekomst is van houtbouw.

De ondertekenaars van het Lente-akkoord ontwikkelden en deelden samen met projectontwikkelaars, corporaties, bouwbedrijven, adviseurs en leveranciers kennis over Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. De initiatiefnemers gaan zich nu richten op natuurinclusiviteit, circulariteit, industrialisatie en energieleverende nieuwbouw. Dat meldt corporatiekoepel Aedes in een persbericht.

Eind september kwamen de deelnemers aan het Lente-akkoord ZEN platform voor de laatste keer bij elkaar. Tijdens het afsluitende congres werd teruggeblikt op wat er bereikt is in de energiezuinige nieuwbouw. Bij de ZEN-aanpak lag de nadruk op comfort, gezondheid, betaalbaar wonen en een lage energierekening. Gedurende de looptijd werden nieuwbouwwoningen vanaf 1 juli 2018 aardgasvrij. Tijdens het congres werd ook vooruitgekeken naar nieuwe opgaven als natuurinclusiviteit, circulariteit, industrialisatie en energieleverende nieuwbouw.

Het Lente-akkoord heeft volgens de deelnemers veel kennis opgeleverd over het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Aedes gaat daarom samen met enkele partijen uit het Lente-akkoord door, met een kennisprogramma over houtbouw.

'Samen met Bouwend Nederland en Neprom gaan we onderzoeken wat de toekomst is van houtbouw', zegt Maarten Georgius, programmaleider Bouwstromen bij Aedes. 'We gaan in theorie en praktijk kijken wat de mogelijkheden van het gebruik van hout zijn, en hoe het dan zit met geluid, brandveiligheid en natuurlijk het binnenmilieu. Ook zal het zoeken naar geschikte leveranciers een onderdeel zijn van het kennisprogramma.'

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen