Uit peilingen op 28 maart en 4 oktober door de gemeente Amsterdam, die de Volksrkrant analyseerde, blijkt dat Airbnb als gevolg van de registratieplicht van 16.648 naar 2.924 verhuuradressen is gezakt. Onder soortgelijke platforms is dat de grootste daling, in totaal ging het aantal vakantieverhuuradressen in Amsterdam van 18.715 naar 4.128. Dat is een daling van 75 procent. Particulieren kregen een wettelijke voorlichtingsperiode van zes maanden om zich te registreren of een vrijstelling te regelen. Dit laatste komt amper voor.
De registratieplicht is een nieuwe maatregel waarmee de hoofdstad overlast door toeristen hoopt te beperken. De ingreep volgt op eerdere pogingen zoals een maximale verhuurperiode van dertig dagen per jaar en een maximum van vier huurders per keer. Die maatregelen wierpen amper vruchten af, doordat verhuurplatforms geen gegevens met de gemeente deelden en het controleren haast onmogelijk was. Airbnb bevestigt aan de Volkskrant dat alle advertenties zonder registratie zijn gedeactiveerd en dat het bedrijf vrijwillig meewerkt aan de verscherpte maatregelen.
Alle steden uit de G4 hanteren inmiddels een registratiesysteem voor vakantieverhuur. Op 2 augustus voerde Den Haag G4-stad dit beleid door. Utrecht, Rotterdam en Amsterdam gingen eerder voor. Gelijktijdig met de invoering van het registratiesysteem in Amsterdam op 1 april 2021 lanceerde Airbnb ook de Registratie Toolkit en zijn enkele wijzigingen op het platform doorgevoerd om hosts te ondersteunen in de naleving van de nieuwe regels. De toolkit en andere middelen, zoals herinneringsmails, online trainingen en een speciale sectie voor het invullen van de registratiegegevens, zijn beschikbaar voor alle vier de grote steden.
De extra data stelt de vier steden volgens Airbnb in staat om proportioneel en datagedreven beleid voor vakantieverhuur te ontwikkelen. Of de registratieplicht veel effect gaat hebben op massatoerisme, is nog niet duidelijk.