‘Het NK Tegelwippen bewijst hiermee niet alleen een ludieke strijd te zijn, maar ook een initiatief met maatschappelijke waarde en langdurige impact’, aldus de organisatie.

Wanneer tegels worden vervangen door groen, helpt dit wateroverlast te verminderen, biedt het koelte in tijden van hitte en houdt de grond water vast bij droogte. Het vergroot de leefruimte voor planten en dieren en draagt zo bij aan de klimaatadaptatie en de biodiversiteit. Bovendien is een nabije groene leefomgeving goed voor de mentale gezondheid.

De eigen achtertuin biedt een goed beginpunt bij het vergroenen, aldus de organisatie. ‘In totaal bestrijken de Nederlandse tuinen 6600 hectare grond, meer dan Nationaal Park de Hoge Veluwe. Op basis van luchtfoto's berekende ingenieursbureau Cobra dat 60 procent van de Nederlandse tuinen is betegeld.’

De afgelopen maanden stortten bewoners, burgemeesters en wethouders zich enthousiast op de tegelwipcompetitie: er werden tegeltaxi’s ingezet om de stenen af te voeren, gratis planten weggegeven en gras van voetbalclub Vitesse geruild. In totaal zijn 1.556.919 tegels gewipt en is ruim 14 hectare vergroend. Dat zijn zo’n 28 voetbalvelden.

‘Met het NK Tegelwippen willen we Nederland een stukje groener maken, dat is gelukt! Maar er valt nog genoeg te doen, dus volgend jaar gaan we weer verder’, zegt Eva Braaksma, mede-initiatiefnemer van het NK Tegelwippen

Het tegelwippen ging relatief gezien het hardst in de gemeente Rucphen, Noord-Brabant. Daar werden de meeste tegels per inwoner verruild voor groen. De gemeente wint daarmee de ‘Gouden Tegel’. In absolute zin wint Den Haag het NK, met het verwijderen van ruim 200 duizend tegels.

‘Ik ben enorm trots op deze gouden tegel. Dit is een mooie aanmoediging om nog veel meer tegels en stenen te vervangen door groen. Wij gaan ons uiterste best doen om volgend jaar weer te winnen’, aldus René Lazeroms, wethouder fysieke leefomgeving in Rucphen.