De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan overheidsinstanties en risicodragende marktpartijen die  gezamenlijk een locatie in Nederland ontwikkelen. Kanshebbers zijn locaties die grote maatschappelijke impact op de omgeving hebben en die excelleren in leefbaarheid, gebruikswaarde, beleving en duurzaamheid. Verder moet sprake zijn van ‘voorbeeldige samenwerking’ tussen overheid en markt. De onderscheiding heeft betrekking op het gehele ontwikkelproces en op het bereikte resultaat.

Dit jaar zijn de genomineerden Kerckebosch in Zeist, Strijp-R in Eindhoven, Little C in Rotterdam, DeHallen in Amsterdam en Grote Markt Oostzijde Groningen. De jury is van mening dat deze vijf projecten goede voorbeelden zijn van samenwerking tussen overheden en marktpartijen, en dat de projecten ook architectonisch, stedenbouwkundig en commercieel uitblinken. Tijdens de Dag van de Projectontwikkeling op 25 november wordt de winnaar bekendgemaakt.

Little C

In de Coolhaven in Rotterdam verrees een stukje stad dat New Yorks aanvoelt, met hoge dichtheid. Je vindt er 109 koopwoningen en 209 huurappartementen, verspreid over vijftien bakstenen gebouwen. Tussen die gebouwen lopen bruggen. Little C is een project van Era Contour, J.P. van Eesteren, Bouwinvest en de gemeente Rotterdam.

Strijp R

Op een oud Philipsterrein werd een nieuwe wijk met 440 eengezinswoningen en 60 appartementen in drie complexen gebouwd. Na vijftien jaar bouwen is de wijk nu zo goed als af. Volgens betrokkenen is het een ‘toonaangevende, duurzame wijk’ geworden, waar mensen graag wonen. Strijp-R is een project van Amvest en de gemeente Eindhoven.

Kerckebosch

Deze herontwikkeling moet de wijk Kerckebosch levensloopgeschikt maken. In een bosrijke omgeving komen 800 tot 1.000 nieuwe woningen in verschillende prijsklassen, met minstens 45 vrije kavels. Voor de uitvoering van de plannen richtten de gemeente en Woongoed Zeist de Wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch (WOM) op. Kerckebosch is een project van WijkOntwikkelingsMaatschappij (WOM) Kerckebosch, Woningcorporatie Woongoed Zeist en de gemeente Zeist.

De Hallen

Een oude tramremise in Amsterdam West werd de afgelopen twee decennia omgebouwd tot een zeer divers nieuw stuk stad met een sterk industrieel karakter. Het is een ‘bruisend centrum’ voor mode, kunst, cultuur, horeca en ambacht. De Hallen is een project van TROM, Coöperatie OntwerpJeWoning en de gemeente Amsterdam.

Grote Markt Oostzijde

Het oostelijk deel van de Grote Markt in Groningen wordt flink onderhanden genomen. De nieuwe gebouwen aan de oostwand komen dichter op het plein te staan. Achter de oostwand komt een nieuw plein: de Nieuwe Markt. Aan het project gingen twee referenda en een jarenlang overleg met individuele burgers, belangengroepen, bewonersorganisaties en deskundigen vooraf.

De jury

De jury van de NEPROM-prijs 2021 bestaat uit Hubert Bruls (burgemeester van Nijmegen, vicevoorzitter VNG), Josja van der Veer (directeur Ruimte & Duurzaamheid, gemeente Amsterdam), Geurt van Randeraat (directeur SITE Urban Development), Maria Piels (architect, Inbo), Roel van de Bilt (directeur Rabobank Real Estate Finance), Ingrid de Boer (directeurbestuurder Woonbedrijf, winnende marktpartij NEPROM-prijs ’19) en Yasin Torunoglu (wethouder gemeente Eindhoven, winnende gemeente NEPROM-prijs ’19).