Het totale subsidiebudget voor nieuwe elektrische auto’s in 2022 is 71 miljoen euro, bijna vijf keer zoveel als het bedrag van dit jaar dat tevens al in juni op was. Opvallend, omdat het budget begin dit jaar nog slechts 1.108.000 euro bedroeg, veel minder dan het budget voor tweedehandsauto’s. Wel gaat het bedrag per auto iets omlaag, naar 3.350 euro. Dat komt omdat elektrische auto’s door het groeiende animo steeds goedkoper worden, en bovendien kunnen zo meer mensen gebruik maken van de subsidie.

Ook het subsidiebudget voor tweedehands elektrische auto’s gaat omhoog. Van 13,4 in 2021 naar 20,4 miljoen euro in 2022. Het bedrag per auto blijft met 2000 euro gelijk aan die van dit jaar.

Vorige maand werd al duidelijk dat de subsidieregeling veel effect heeft op de verkoop. Tot aan ongeveer augustus jaar schaften al 6.750 particulieren met behulp van de overheidssubsidie een tweedehands elektrisch voertuig aan. In tegenstelling tot 2020 was de subsidie daarmee volledig benut, zo meldde de Rijksoverheid.

De SEPP-subsidie is bedoeld voor particuliere koop of lease in de kleinere of compacte middenklasse. Men komt in aanmerking voor de subsidie als zowel de overeenkomst als de toeschrijving niet eerder dan 1 januari 2022 plaatsvinden.

Groeiende markt

Al jarenlang groeit de populariteit van elektrisch rijden, met inmiddels bijna 200.000 elektrische personenauto’s op de Nederlandse wegen, blijkt uit cijfers van het CBS. In het Klimaatakkoord heeft het kabinet afgesproken dat alle nieuwe auto’s in 2030 zonder uitlaatgassen moeten rijden. Dit kan elektrisch, maar ook met waterstof.

Een helpende factor in de markt is het groeiende aanbod van elektrische auto’s. Uit de subsidieaanvragen blijkt zo dat een particulier bij de aankoop steeds meer keuze qua leeftijd en model van de auto heeft. Bij de tweedehands elektrische voertuigen is dat ook het geval, maar hierbij ontstaat daarnaast meer zekerheid omdat de accu’s van elektrische auto’s steeds beter worden en deze steeds vaker gedekt blijven voor garantie.

Netbeheerders zijn inmiddels hard aan de slag om het elektrische rijden te ondersteunen. Er wordt ingezet op de aanleg van nieuwe laadpalen, die in steeds meer gevallen ook slim zijn. Deze palen weten bijvoorbeeld wanneer de stroom goedkoper is, zodat de particulier bespaart op laadkosten en tegelijkertijd het elektriciteitsnet wordt ontzien. Ook kunnen de laadpalen gebruikmaken van eventuele zonne-energie, afkomstig van panelen op het dak van de particulier. Deze en meer innovatie uitvoeringen moeten het elektrisch rijden steeds aantrekkelijker maken.