Foto: Wattman

Na Tata Steel ook onderzoek vanuit OVV bij industriecomplexen Dordrecht en Nijmegen

Na het onderzoek naar de veiligheid voor omwonenden van de productie van Tata Steel, breidt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dit nu uit naar Chemours in Dordrecht en Asfalt Productie Nijmegen. Voor de omwonenden van beide industriecomplexen, die zich al langer zorgen maken, komt het onderzoek als geroepen.

Vanuit het RIVM was al bekend dat in de omgeving van Tata Steel beduidend meer gezondheidsklachten werden genoteerd dan in de rest van het land. In juni dit jaar kregen ook inwoners binnen een kilometer van het Dordrechtse Chemours het advies van het RIVM om niet langer gewassen uit eigen tuin te eten. Bij de Nijmeegse asfaltcentrale APN werd onlangs een overschrijding van zeventien keer de norm aan uitstoot van giftige stoffen geconstateerd.

De mogelijke klachten zijn erg breed, en vooral gevaarlijk voor kinderen: buik- of maagklachten, misselijkheid of braken, last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en/of jeuk. Ook chronische aandoeningen van het hart, longkanker en diabetes komen al vaker voor in de regio van IJmuiden.

In de nieuwe onderzoeksregio’s van Dordrecht en Nijmegen gaat de raad kijken naar de mate waarin rekening wordt gehouden met de gezondheid van omwonenden bij het toestaan en controleren van langdurige industriële uitstoot. Deze resultaten hoopt de onafhankelijke onderzoeksinstantie vervolgens te kunnen toepassen op andere regio’s in het land. De Nijmeegse gemeenteraad besloot vorige week in november helder te willen hebben hoe ze Asfalt Productie Nijmegen, onderdeel van Dura Vermeer, aan kunnen pakken.

In april dit jaar startte het OVV al een onderzoek naar de gevolgen van de industrie van Tata Steel voor de gezondheid van de omwonenden in IJmuiden. Toen maakte de instantie al bekend dit onderzoek te willen uitbreiden. Eerder nog deden omwonenden aangifte tegen Tata Steel, wegens het moedwillig schaden van de gezondheid van mens en dier.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen