Vanuit het RIVM was al bekend dat in de omgeving van Tata Steel beduidend meer gezondheidsklachten werden genoteerd dan in de rest van het land. In juni dit jaar kregen ook inwoners binnen een kilometer van het Dordrechtse Chemours het advies van het RIVM om niet langer gewassen uit eigen tuin te eten. Bij de Nijmeegse asfaltcentrale APN werd onlangs een overschrijding van zeventien keer de norm aan uitstoot van giftige stoffen geconstateerd.

De mogelijke klachten zijn erg breed, en vooral gevaarlijk voor kinderen: buik- of maagklachten, misselijkheid of braken, last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en/of jeuk. Ook chronische aandoeningen van het hart, longkanker en diabetes komen al vaker voor in de regio van IJmuiden.

In de nieuwe onderzoeksregio’s van Dordrecht en Nijmegen gaat de raad kijken naar de mate waarin rekening wordt gehouden met de gezondheid van omwonenden bij het toestaan en controleren van langdurige industriële uitstoot. Deze resultaten hoopt de onafhankelijke onderzoeksinstantie vervolgens te kunnen toepassen op andere regio’s in het land. De Nijmeegse gemeenteraad besloot vorige week in november helder te willen hebben hoe ze Asfalt Productie Nijmegen, onderdeel van Dura Vermeer, aan kunnen pakken.

In april dit jaar startte het OVV al een onderzoek naar de gevolgen van de industrie van Tata Steel voor de gezondheid van de omwonenden in IJmuiden. Toen maakte de instantie al bekend dit onderzoek te willen uitbreiden. Eerder nog deden omwonenden aangifte tegen Tata Steel, wegens het moedwillig schaden van de gezondheid van mens en dier.