‘De nieuwe verwachte jaarcijfers schetsen een dramatischer beeld dan we eerder dit jaar presenteerden. Dit komt door de aanhoudende reisrestricties en beperkende maatregelen, die al bijna het hele jaar gelden’, laat Jos Vranken, algemeen directeur van NBTC weten. De gepresenteerde verwachting komt tot stand op basis van beschikbare data (CBS en SLA) en inzichten, aangevuld met kennis van collega’s uit verschillende herkomstlanden, zoals de buurlanden, de Verenigde Staten en China.
Dat Nederlanders dit jaar zelf vaker binnen eigen land op vakantie gingen, weegt niet op tegen het dalende aantal internationale gasten en het verlies aan inkomsten. ‘Het toeristisch en zakelijk bezoek in Nederland, loopt dit jaar zelfs terug naar het niveau van begin jaren negentig. De sector verkeert nog steeds in zwaar weer en het belang van steun- en herstelmaatregelen blijft meer dan ooit van kracht’, aldus Vranken.
De financiële misser loopt tegen de miljarden op. Terwijl in recordjaar 2019 de internationale dag- en verblijfsbezoekers in ons land nog 34,7 miljard euro besteedden, was dit in 2020 zo’n 14,5 miljard euro. Dat is een daling van 58 procent. De opbrengsten van Nederlandse toeristen in eigen land daalden vorig jaar ook. Van 46,6 miljard euro in 2019 naar 32,1 miljard euro in 2020. ‘Voor dit jaar verwachten we een nog sterkere daling van de totale toeristische bestedingen’, benadrukt directeur Vranken.
Wel verwacht het bureau dit jaar zo’n 26 miljoen Nederlandse toeristen uit eigenland te tellen. Dat is een stijging van bijna dertig procent ten opzichte van 2020. Volgens het NBTC komt dat door een populaire meivakantie, waarin veel Nederlanders erop uit gingen binnen de landsgrenzen. Ook in de zomervakantie kozen veel mensen voor een reisje binnen eigen land, vanwege de strengere reisrestricties van juli. Als gevolg hiervan draaien huisjesterreinen en campings dit jaar beter dan hotels en jeugdherbergen, én zijn de landelijke gebieden van Nederland meer in trek dan de Randstedelijke toeristische plekken.
Herstel
Het NBTC verwacht dat het aantal binnenlandse reizigers volgend jaar ongeveer hetzelfde blijft, maar dat er meer internationale reizigers terugkomen. ‘We kunnen vermoedelijk pas in 2024 spreken van volledig herstel. Vakanties zullen op korte termijn weer op gang komen, maar we verwachten dat voornamelijk intercontinentale reizen en zakelijke reizen, met name de meetings en congressen, langzamer op gang komen’ aldus Vranken.
Bij het opstellen van deze verwachting voor de lange termijn keek het bureau naast huidige verschillende Europese reisrestricties, ook naar de ontwikkeling van thuiswerken, internationale evenementen en congressen, en veranderende behoeften van reizigers.