Vrijdag 10 september onthulden bestuurders uit Duitsland en Groningen bij Bellingwolde het eerste knooppuntenbord. Naast het knooppuntenbord bij Bellingwolde zijn er nog zeven informatieborden geplaatst bij grensovergangen met een fietskaart van de Nederlandse en Duitse omgeving. 

Fietstochten over de grens worden op die manier een stuk eenvoudiger: bij het passeren van de grens zijn er nu meerdere suggesties voor fietsroutes in Duitsland. Vanuit de Duitse knooppunten wordt verwezen naar de Nederlandse bestaande knooppunten en andersom. Naast de knooppuntenborden worden ook de fietsapps en papierenroutekaarten aangepast. Zo worden de fietspaden met elkaar verbonden.

Kosten

Emsland, Ostfriesland, Routebureau Groningen en de provincie Groningen ontwikkelden het knooppuntensysteem samen voor een bedrag van 100.000 euro. De helft daarvan werd gefinancierd uit de Europese subsidieregeling Interreg vanuit de Eems Dollard Regio, het samenwerkingsband tussen Groningen, Drenthe en enkele Noord-Duitse regio’s voor grensoverschrijdende initiatieven.

Met het verbonden knooppuntennetwerk hopen de regio’s nieuwe fietstoeristen naar Groningen en Noord-Duitsland te trekken. Omdat de fietser ongemerkt de grens kan oversteken, denken de regio’s toeristen zo te binden voor een langer verblijf.