Foto: foto: Marko Milivojevic

Werken aan een onzichtbare grens: Noord-Duitsland en Groningen verbinden fietsknooppuntennetwerk met elkaar

Wie binnenkort een fietstocht door Groningen gaat maken, zal niet zo snel meer de grens met Duitsland mijden door een gebrek aan informatie. De provincie Groningen, de Landkreis Emsland en de streek Ostfriesland hebben namelijk de handen ineen geslagen om het fietsknooppuntennetwerk met elkaar te verbinden.

Vrijdag 10 september onthulden bestuurders uit Duitsland en Groningen bij Bellingwolde het eerste knooppuntenbord. Naast het knooppuntenbord bij Bellingwolde zijn er nog zeven informatieborden geplaatst bij grensovergangen met een fietskaart van de Nederlandse en Duitse omgeving. 

Fietstochten over de grens worden op die manier een stuk eenvoudiger: bij het passeren van de grens zijn er nu meerdere suggesties voor fietsroutes in Duitsland. Vanuit de Duitse knooppunten wordt verwezen naar de Nederlandse bestaande knooppunten en andersom. Naast de knooppuntenborden worden ook de fietsapps en papierenroutekaarten aangepast. Zo worden de fietspaden met elkaar verbonden.

Kosten

Emsland, Ostfriesland, Routebureau Groningen en de provincie Groningen ontwikkelden het knooppuntensysteem samen voor een bedrag van 100.000 euro. De helft daarvan werd gefinancierd uit de Europese subsidieregeling Interreg vanuit de Eems Dollard Regio, het samenwerkingsband tussen Groningen, Drenthe en enkele Noord-Duitse regio’s voor grensoverschrijdende initiatieven.

Met het verbonden knooppuntennetwerk hopen de regio’s nieuwe fietstoeristen naar Groningen en Noord-Duitsland te trekken. Omdat de fietser ongemerkt de grens kan oversteken, denken de regio’s toeristen zo te binden voor een langer verblijf.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen