Het winnende ontwerp is bedacht door het bureau Overtreders W met als uitgangspunt dat het paviljoen, de tuin en de tentoonstelling samensmelten tot één ruimtelijk verhaal waarbij zoveel mogelijk zintuigen geprikkeld worden. Centraal staat de vraag naar een andere relatie met natuur in de steden van de toekomst. In het gekozen ontwerp zal gebruik gemaakt worden van film, podcasts en inspirerende voorbeelden uit Amsterdam en Almere om deze thematiek te bespreken.

De deelnemende ontwerpbureaus werd gevraagd om een inrichtingsplan, bestaande uit een ontwerp voor de buitenruimte en het paviljoen waar de expositie zou worden gehouden. Belangrijk was ook om in het ontwerp aandacht te besteden aan het duurzaam herstel van de regionale economie door een bewuste selectie te maken van aannemers en materialen.

Het antwoord van ontwerpbureau Overtreders W is het uitsluitend gebruik van natuurlijke materialen zoals Amsterdamse lisdodde- en hennepkalk en Almeerse vezelhennep. De organisatie van de Floriade Expo 2022 noemt het een ‘showcase’ van wat op dit moment al mogelijk is op het gebied van biobased bouwen met lokale grondstoffen en een blik op de toekomst. Alle inzendingen zijn beoordeeld door een onafhankelijke vakjury.

Het gezamenlijke optrekken van de twee steden komt niet uit de lucht vallen. In 2012 won Almere het bod op de organisatie van de Floriade Expo, Amsterdam organiseerde deze eerder al in 1972 en 1982. In 2015 maakte de hoofdstad al kenbaar zich te willen verbinden met de editie die volgend jaar plaatsvindt. De reden daarvoor is de gemeenschappelijke opgave rond het vergroenen van de stad. 

Jan Hoek, Almeerse wethouder Floriade: ‘Almere en Amsterdam hebben beide hun naam verbonden aan de Floriade. Een gezamenlijk paviljoen kan dan natuurlijk niet ontbreken!’

Almere zal van 14 april tot en met 9 oktober hét podium zijn van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Op een terrein van 60 hectare staat dan het thema Growing Green Cities centraal. De Nederlandse tuibouw presenteert daar samen met nationale en internationale partners innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden.