Tussen de A9 en Schiphol komt een twintigtal gebouwen op een terrein van 120 duizend vierkante meter te staan: de City Logistics Innovation Campus. Het complex mikt op zo energieneutraal mogelijk met een scala aan energiefunctionaliteiten. Zo komen er zonnepanelen op de daken te liggen, is het vervoer van en naar de hoofdstad elektrisch en worden de gebouwen gekoeld en verwarmd met warmte- en koudeopslag en warmtepompen.

Het project wordt gerealiseerd door energiebedrijf Essent en ontwikkelaar Somerset Capital Partners, die aankondigde dat het distributiepark een van de grootste elektrische laadpunten van Nederland krijgt.

In het Zweedse Lund wordt al gewerkt met het integrale energiesysteem en ook in Polen, Engeland, Duitsland en Italië lopen soortgelijke projecten. De campus in Badhoevedorp wordt  het grootste park waar de techniek van Essent tot nu toe wordt toegepast. Patrick Lammers, COO van Essents moederbedrijf Eon verwacht dat er de komende jaren alleen in Nederland nog 25 tot 40 projecten vergelijkbare projecten op de agenda komen te staan.  

Het nieuwe energiesysteem bestaat uit fysieke infrastructuur, Ectogrid, en een digitale laag, Ectocloud. In Lund bleek dat deze combinatie een energiesysteem tot 80 procent efficiënter kan maken, onder optimale omstandigheden. De energierekening kan tot 20 procent lager komen te liggen.   

Machiel Mulder, hoogleraar energie-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen ziet potentie in de oplossing voor het netcongestieprobleem. ‘Het helpt om de overtollige opgewekte stroom uit zonne-energie lokaal te gebruiken’, zegt hij.

Volgens Essent kan het eigen systeem makkelijk worden aangesloten op bestaande infrastructuren als aardgasnetten of stadsverwarming. Hierdoor kan ook binnen en tussen wijken energie onderling worden uitgewisseld.

Omdat het distributiecentrum minder energie nodig zal hebben, kijken Essent en moederbedrijf Eon naar een ander verdienmodel voor het integrale energiesysteem. Door kennis en dienstverlening in huis te halen, hopen zij hier in Europa koploper te worden.