Nuuk is het centrum van modern Groenland. Omgeven door adembenemende natuur, in deze stad vind je een mix van oude Groenlandse tradities en moderne invloeden. Lokale ondernemers, natuur-georiënteerd eten en duurzame activiteiten maken het een ideale bestemming voor de toerist met oog voor eco. En dat is niet onopgemerkt gebleven: zo werd de hoofdstad recentelijk nog in TIME Magazine geprezen om haar inzet voor duurzaamheid.

En nu is Nuuk volgens het EarthCheck Sustainable Destinations programma de duurzaamste hoofdstad van de wereld. Om dit te bereiken reduceerde Nuuk haar afvalproductie en uitstoot van broeikasgassen, en verbeterde ze haar energie-efficiëntie, transport, luchtkwaliteit en het behoud van ecosystemen. Ook scoort de stad hoog op het gebied van cultuur en sociaal beleid.

‘Economische, sociale, culture en milieuduurzaamheid is een belangrijke focus voor ons. We werken al meer dan twee jaar om dit resultaat vast te leggen. Ik ben ongelofelijk blij dat we nu erkend worden’, reageert Charlotte Ludvigsen, burgemeester van Nuuk. Ze schrijft de prestatie toe aan toegewijde ambtenaren, een progressieve community van ondernemers en de 18 duizend inwoners.

Voor het behalen haar duurzame ambities werkte Nuuk samen met verschillende toerististische organisaties. Sermersooq Business, de afdeling van de gemeente die ondernemers ondersteunt, leidt het team van vijf. De leden zijn het Groenlandse energiebedrijf Nukissiorfiit, de gemeentelijke afdeling voor Milieu, Statistics Greenland, Visit Greenland, Nuuk Water Taxi en Greenland Escape.

Earth Check is een adviesgroep voor duurzaam internationaal toerisme. Volgens CEO Stewart Moore is het behalen van het EarthCheck certificaat door Nuuk geen toeval. ‘Plekken waar mensen willen wonen en die ze willen bezoeken – en die daarbij ook duurzaam zijn – worden niet zomaar zo. De prestatie is een product van visionair denken, passie en vastberadenheid door de industrie en leiders binnen de gemeenschap.'