Sinds het bekend is dat de Formule 1 terugkeert in Zandvoort voeren allerlei milieu- en natuurorganisaties tevergeefs een juridische strijd met de organisatie van het evenement en lokale overheden. Twee maanden geleden oordeelde de rechter wel nog dat extra advies nodig was van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) om een oordeel te vellen over de stikstofuitstoot. Voor dat advies kreeg de stichting drie maanden de tijd. Daarmee zou de rechter pas een uitspraak kunnen doen nadat de F1-race al was gereden.
MOB ging daar niet mee in mee en spande opnieuw een kort geding aan. Zonder resultaat, want de rechtbank oordeelde dat er 'onvoldoende ruimte' is om de natuurvergunning te schorsen omdat de race al volledig is georganiseerd. 'Het niet laten doorgaan van de Grand Prix zou zeer grote schade en een mogelijk faillissement voor het circuit in Zandvoort betekenen', aldus de rechter.
De milieuorganisaties gaven deze zomer al aan begrip te hebben voor de gevolgen die het afgelasten van de race zou hebben. Daarom boden zij tijdens een eerdere zitting vijf dagen geleden aan om de Grand Prix wel door te laten gaan, maar dan zonder publiek. Voor het Circuit Zandvoort was dat geen acceptabel alternatief. De rechter oordeelde dat er op het advies van deskundigen gewacht moet worden om tot een oordeel te kunnen komen.
Verweer tegen Formule 1
Het verweer tegen de Formule 1 is nog niet gebroken. In 2022 en 2023 komt de race namelijk nog een keer naar Zandvoort. De milieuorganisaties zullen de doorgang opnieuw proberen te voorkomen.
Aankomende zondag houdt actiegroep Extinction Rebellion een actie tegen de race in Zandvoort. In een ‘Formule 0’-race zullen zij door Zandvoort fietsen als protest tegen de broeikasgassen en de schade voor de natuur die het evenement veroorzaakt.