Door transformatie minder leegstand, behalve in grote steden

Het aantal leegstaande winkelpanden daalde het afgelopen jaar licht. Waar onderzoeksbureau Locatus aan het begin van de coronacrisis nog 7,4 procent leegstand noteerde, is dat bijna anderhalf jaar later gedaald naar 7,2 procent. De daling zit vooral in middelgrote steden, waar relatief veel wordt getransformeerd.

Door de coronacrisis heeft de dynamiek in de retailmarkt een draai van 180 graden gemaakt. Waar vóór aanvang van de crisis vooral middelgrote centra en buurtcentra het zwaar hadden, staan nu de centra van grote steden onder druk. 

Dagelijkse centra (van 9,1 naar 8,4 procent) en meubelboulevards (van 6,7 naar 6,3 procent) zien de leegstand dalen. In de zeventien grootste binnensteden neemt de leegstand juist toe, van 7,9 naar 8,3 procent. De reden? Consumenten kiezen er door corona steeds vaker voor om drukte te vermijden en dichtbij huis hun spullen te halen. Dat is goed voor de dagelijkse centra, maar niet zo goed voor de grote binnensteden, die ook nog eens lijden onder de daling van het aantal toeristen.

Transformatie

De ombouw van leegstaande winkelpanden naar woon- en kantoorfuncties is een andere verklaring voor de algemene daling en de verschillen tussen de grote steden en kleinere centra. In de eerste maanden van 2021 werd 5 procent van de leegstaande winkelpanden getransformeerd tot woonplaats of kantoor: 6 procent in kleine centra, 4 procent in grote centra. 

‘In veel middelgrote centra heeft de afwaardering van het winkelvastgoed al voldoende plaats gevonden en is er de mogelijkheid voor een alternatieve invulling van winkelpanden’, schrijft Gertjan Slob, directeur onderzoek bij Locatus in een blog. ‘In de grote binnensteden liggen de huurprijzen van winkels nog op een veel hoger niveau en is een alternatieve invulling veel lastiger. Op de betere plekken in de grote steden heeft die afwaardering nog onvoldoende plaatsgevonden.’

Stijgt leegstand weer in de toekomst?

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de daling van leegstaande winkelpanden doorzet. Omdat veel winkels door de coronacrisis nog kunnen gebruikmaken van de NOW- en TOZO-regelingen, kunnen zij nu nog wel het hoofd boven water houden. 

Zodra de overheidssteun via deze regelingen stopt, kunnen elke tegenslag of tegenvallende seizoensverkopen voor een ondernemer fataal zijn en zullen alsnog een aantal ondernemers de deuren moeten sluiten. ‘Voor de langere termijn verwachten we dus nog wel enige stijging van de leegstand’, aldus Slob.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen