De ALC moet snelle en schone last-mile logistiek in Amsterdam mogelijk maken. Producten uit de hele regio vinden hun weg naar de hub, en worden vanaf daar door Amsterdam verspreid. Na oplevering bevat het complex ongeveer 120 duizend vierkante meter verhuurbaar vloeroppervlak, met onder meer 90 duizend vierkante meter aan opslagruimte en 11 duizend vierkante meter aan kantoorruimte. Verder komen er 1.700 parkeerplaats en 200 laaddocks.

De ALC is niet alleen onderscheidend door zijn formaat. Bij het centrum wordt ingezet op vervoer van goederen via water, een eeuwenoude maar in onbruik geraakte aanpak. De hub wordt in het Noordwesten van Amsterdam gebouwd, vlakbij de A10 en het Noordzeekanaal. Verder is de hub bijzonder door het gebruik van twee verdiepingen. Dat is ongebruikelijk in de logistieke sector. Gestapeld gebruik moet de beperkte ruimte in de stad optimaal benutten.

CTP betaalt 307 miljoen euro voor de hub. Het bedrijf is één van de grootste industriële vastgoedontwikkelaars van Europa, en stevent af op een portefeuille van 10 miljoen vierkante meter in 2021. Ralph de Munnik, directeur CTP Nederland: ‘We zijn ontzettend trots dat we deze overeenkomst hebben kunnen sluiten en kijken uit naar een intensieve samenwerking met de Gemeente Amsterdam en Port of Amsterdam. Amsterdam Logistic Cityhub is een absolute voorloper op het gebied van last mile logistieke oplossingen om drukke binnensteden te ontlasten. De vraag naar dergelijke logistieke bedrijfsruimte in de Amsterdamse regio is sterk en wij verwachten dat deze vraag nog verder zal toenemen.’ 

De bouw van de ALC begon in mei. Oplevering volgt naar verwachting eind volgend jaar. Het moet de eerste XXL logistieke stadshub van Nederland worden. Vastgoed- en logistiekexperts verwachten dat het belang van dergelijke hubs alleen maar toeneemt. Uit inventarisatie van JLL Nederland blijkt dat de logistieke sector in Nederland rap doorgroeit. Verscheidene experts en analisten voorspelden eerder dat de groei van dit segment in 2021 zou afremmen, maar het tegendeel blijkt waar. Leegstandpercentages zijn stabiel en opnamevolumes stegen gestaag, tot een totaal van 2 miljoen vierkante meter. De groei van de sector wordt vooral gestuwd door e-commerce.