Jan Borkent, architect met expertise op het gebied van woonzorgprojecten, heeft een tuinhuis voor twee tot vier personen ontworpen die je in de achtertuin plaatst. Hiermee moet de druk op de sociale huursector worden verlicht en kunnen nieuwkomers beter integreren. Mensen kunnen op die manier op vrijwillige basis aangeven een asielzoeker in de achtertuin te willen opvangen.

Borkent: ‘Opvang in een huurhuis kost zomaar 800 euro per maand, terwijl dit type tuinhuis in de aanschaf maar de helft kost en in vier jaar is afgeschreven. Bovendien integreer je als asielzoeker veel beter, doordat je dagelijks contact hebt met mensen die de taal spreken en je wegwijs maken in de Nederlandse samenleving.’

Op dit moment ligt het idee in de week bij twee gemeenten: Amersfoort en Apeldoorn, maar ook is er belangstelling vanuit de gemeenten Goeree, Amerongen en Groningen. Volgens Borkent liggen er nu nog bezwaren op het gebied van regelgeving. Voor zijn plan moeten gemeenten hun bestemmingsplannen aanpassen zodat permanente bewoning in achtertuinen mogelijk wordt.

Het ontwerp, waarvoor op dit moment een producent wordt gezocht, voorziet in een tuinhuis van 15 vierkante meter en is voorzien van keuken, toilet en douche.