Het aantal verkochte nieuwbouwappartementen steeg rap. Waar projectontwikkelaars normaal gesproken 2.500 tot 4.000 appartementen verkopen in de eerste helft van een jaar, steeg dit aantal in 2021 met 69 procent naar 7.500.

‘Deze trend zet zich de komende jaren waarschijnlijk door’, zegt Jannes van Loon, woningmarktonderzoeker bij WoningBouwersNL. Overheden richten zich vooral op binnenstedelijk bouwen bij het behalen van hun woningbouwopgaven, wat resulteert in veel appartementen. Inmiddels bestaat 38 procent van het nieuwbouwaanbod uit appartementen.

WoningBouwersNL is kritisch op de binnenstedelijke insteek. Van Loon: ‘Dit legt een rem op de capaciteit van de woningbouw: de ontwikkeling van binnenstedelijke projecten is moeilijker, vergt veel tijd en levert relatief kleine projecten op. Dit terwijl een belangrijk knelpunt nu juist het gebrek aan ambtelijke capaciteit is.’ Verder waarschuwt de organisatie voor een mismatch tussen vraag een aanbod. Volgens WoningBouwersNL dringen overheden appartementen op. ‘Circa 80 procent van de belangstellenden heeft het liefst een grondgebonden nieuwbouwwoning. Sinds begin 2014 is vooral de markt voor nieuwbouw eengezinswoningen krap.’

Of die beoordeling steekhoudend is, staat ter discussie. Bouwers beamen al langere tijd dat binnenstedelijk bouwen onnodig duur zou zijn, andere experts waarschuwen dat ook buitenstedelijk ontwikkelen niet goedkoop is. Daar zijn namelijk aanzienlijke investeringen in infrastructuur en voorzieningen voor nodig. Een eerdere oproep van het EIB tot bouwen in het groen deed dan ook veel stof opwaaien in de vakwereld.

Overal hoge verkoopvolumes

In alle provincies is het verkoopvolume minimaal 18 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. Vooral de relatief kleine markten in de provincies Friesland (+48 procent), Drenthe (+47 procent), en Zeeland (+42 procent) zien de hoogste stijgingen ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Ook de meer stedelijke provincies, waar van oudsher veel nieuwbouw wordt verkocht, doen het goed. Zo werden er in Zuid-Holland 4.977 nieuwbouw koopwoningen verkocht en in Noord-Holland 3.455. Dat is respectievelijk 33 procent en 38 procent hoger dan het langjarig gemiddelde.