1828 is een uniek woonconcept met 223 woningen voor werkende jongeren tussen de 18 en 28 jaar, gepland voor de A1 Oost-locatie in Gouda. De jongeren krijgen een eigen studio of appartement met keuken en badkamer. Naast gedeelde voorzieningen als terras, sportvoorziening en multimediale ruimtes ligt de focus ook op deelmobiliteit. ‘Zo moeten elektrische deelauto’s -scooters en -fietsen aansluiten op trends die ook onder jongeren belangrijk zijn: delen, duurzaamheid en samenhang’, vertelt Ernest van der Meijde, initiatiefnemer van 1828. ‘Tientallen wasmachines en honderden fietspompen zijn niet nodig. Jongeren delen deze spullen liever.’

Na een eerdere enquête over woonwensen werken de potentiële inwoners, lokale jongeren, nu samen met de projectontwikkelaar en architect mee aan de inrichting van de vestiging. In (digitale) woonpanels bepalen zij wat er in de gedeelde woonruimte moet komen en hoe zij het beheer voor zich zien. In de eerste sessie werd nagedacht over de invulling van de gedeelde ruimtes en soorten voorzieningen. In de tweede sessie werd beheer en veiligheid behandeld. Moeten de gedeelde ruimtes altijd toegankelijk zijn? Zijn er camera’s nodig? Is een app nodig om voorzieningen te kunnen reserveren? Etc.

Al snel werd duidelijk dat de balans tussen rust en reuring belangrijk is. Zo moet de lobby ruimte geven aan sociale activiteiten, maar ook rust bieden om een boek te kunnen lezen. Ook het opknippen van ruimtelijke delen wordt behandeld. ‘Ik loop liever niet met vieze was door de woonkamer’, aldus een lid van het woonpanel.

Van de 223 woningen bestaat 85 procent uit eenkamerstudio’s van circa 25 vierkante meter, en 15 procent uit tweekamerappartementen van circa 50 vierkante meter. De eenkamerwoningen zullen 500 tot 600 euro bedragen, en de appartementen ongeveer 850 euro. Dit is exclusief servicekosten van ongeveer 75 tot 100 euro. De woningen zijn bedoeld voor starters die vanuit hun appartement moeten doorstromen. Moeten, want er is wel een belangrijke beperking. Huurcontracten worden zo opgesteld dat mensen er maximaal vijf jaar kunnen wonen.

Duizend extra woningen in Spoorzone

De 1828 Groep is een initiatief van ontwikkelaars Wibaut en AIVM, en richt zich op middelbare grote steden. Ook in Gouda is de woningnood groot. Meer dan 6.000 jongeren zijn hier op zoek naar een huurwoning, en maar 3,7 procent van de jongeren slaagt erin om binnen een jaar een huurwoning te bemachtigen. ‘Met de provincie is bepaald om voor 2025 duizend extra woningen in de Spoorzone te realiseren. Dit bijzondere concept mag daar niet ontbreken’, aldus Wethouder Rogier Tetteroo van gemeente Gouda.

In het tweede kwartaal van 2023 staat de oplevering in Gouda gepland. Ook zijn er momenteel concrete plannen voor Haarlem en Bloemendaal. In de komende drie jaar wil de groep nog tien 1828-vestigingen bouwen in andere middelgrote Nederlandse steden.