Staatssecretaris Dilan Yesilgoz-Zegerius heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten welke rol kernenergie in de toekomst kan gaan spelen in Nederland. De staatssecretaris laat daarvoor een scenariostudie opstellen van 2030 tot 2050 en daarna.
Aanleiding van de brief is een rapport van de KMPG. Daaruit blijkt dat marktleveranciers, zoals aannemers, leveranciers van kernenergie, exploitanten en ontmantelingsspecialisten bereid zijn om te investeren in Nederlandse kernenergie. Maar dan moet de overheid wel garanties bieden en stabiel beleid voeren. Ook maatschappelijk draagvlak is belangrijk.
Het KPGM-rapport is opgesteld na een motie van VVD’er Klaas Dijkhoff, die aan het kabinet vroeg te inventariseren onder welke voorwaarden marktpartijen in kernenergie willen tappen. Ook moesten zij onderzoeken welke regio’s eventueel een kerncentrale zouden willen verwelkomen.
De provincie Zeeland heeft al te kennen gegeven positief tegenover een nieuwe kerncentrale te staan. De provincie heeft met de kerncentrale in Borssele al een kerncentrale staan. Het is nog allerminst zeker dat de kerncentrale in Borssele openblijft. Daarom onderzoekt Yesilgoz-Zegerius hoe de Kernenergiewet aangepast kan worden. Ook voor de provincie Noord-Brabant is een kerncentrale bespreekbaar.
Generatie III+ reactor
De marktpartijen hebben in het rapport aangegeven een voorkeur te hebben voor de generatie III+ reactor, die binnen 11 tot 15 jaar na het geven van een vergunningstraject gerealiseerd kan worden. Ook de Small Modular Reactors zijn een optie, maar die zijn (nog) niet op de markt.