Utrechtse gemeenten kunnen subsidie aanvragen om binnenstad te versterken

Gemeenten in de provincie Utrecht kunnen sinds 1 juli een subsidie aanvragen om de vitaliteit van binnensteden, winkelcentra en dorpskernen te versterken. Door de coronacrisis en de toename van online winkelende mensen is er steeds meer leegstand.

De vitaliteit staat door deze ontwikkelingen onder druk. Niet alleen de retail is slachtoffer, ook de cultuursector, horeca en toerisme. Met deze subsidieregeling hoopt de provincie dat gemeenten een plan gaan maken om hun binnenstad nieuw leven in te blazen. Maximaal 80.000 euro per gemeente wordt beschikbaar gesteld. Het totale budget kan daardoor oplopen tot 1.840.000 euro. 

Naast de subsidieregeling wil de provincie ook ondersteuning bieden door kennisoverdracht. Eerder werd al een meeting georganiseerd om de subsidie toe te lichten en ervaringen te delen. 

Het is niet de bedoeling dat winkeleigenaren losstaande, individuele acties van het geld organiseren, maar dat ondernemers gaan samenwerken om tot een plan van aanpak te komen. 

Binnenstad heeft sociale functie

Gedeputeerde Robert Strijk (Economie): "Het is voor een gemeente belangrijk om een levendig winkelgebied te hebben waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, kunnen werken en winkelen. Natuurlijk spelen werkgelegenheid en economie hier ook een rol, maar planvorming is nu vooral belangrijk vanwege de sociale functie die een winkelcentrum voor een dorp of stad heeft. Met deze subsidie geven we gemeenten en ondernemers een steuntje in de rug."

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen