De gemeente heeft in samenwerking met lichtexpert Ziut een primeur in Arnhem. Fijnstof (smog) wordt vanaf vandaag weggefilterd.

Arnhem krijgt schonere lucht dankzij filters in palen

Arnhem heeft een primeur: lantaarnpalen voorzien van fijnstofvangers die zorgen voor schonere lucht. Het eerste exemplaar is onlangs geïnstalleerd.

Het gebied rondom de Arnhemse centrumring krijgt dagelijks veel verkeer te verwerken, wat bewoners al lange tijd zorgen baart. Uit het oogpunt van gezondheid heeft de gemeente gekeken naar mogelijk oplossingen. De uitkomst: een innovatief filter dat zorgt voor flinke reductie. Het geeft positieve ionen af die als een magneet op fijnstofdeeltjes werken.

Het systeem wordt geïntegreerd in de bestaande infrastructuur dankzij de lantaarnpalen die als ophanging fungeren. Uit tests is al gebleken dat slimme lantaarnpalen zorgen voor meer dan 30 procent fijnstofreductie.

Het eerste exemplaar hangt op het Nieuwe Plein bij de Mandelabrug. Lichtleverancier Ziut heeft getekend voor de installatie en het onderhoud.

Foto: Petra Dielman (ArnhemLife)

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen