IVN Natuureducatie, VHG Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NL Greenlabel, Ons Water, Samen Klimaatbestendig, Tuinbranche Nederland, Groene Huisvesters, Stichting Steenbreek, Milieu Centraal, Stichting De Groene Stad, Tuinen van Appeltern zijn de partijen die dinsdag hun krabbel hebben gezet onder de samenwerking. 

Met een gezamenlijke campagne in 2021 en 2022 willen zij groen in de tuinen bevorderen. Eerder leidde dat al tot acties als het NK Tegelwippen en de Week van de Groene Tuin. In de komende jaren zullen deze evenementen weer plaatsvinden, evenals de Maand van het Vergeten Plantseizoen (oktober).

Van Nieuwenhuizen onderstreept belang van campagne

Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen sprak eerder al met ons over het belang van deze campagne. ‘Ik ben als minister verantwoordelijk voor klimaatadaptatie. We zien extreem weer steeds vaker terugkomen. We hebben drie ontzettend droge zomers achter de rug, maar ook heftige clusterbuien die veel wateroverlast veroorzaakten. Die clusterbuien zoals we die voorgaande jaren hebben gehad, werden eigenlijk pas in 2050 verwacht. We moeten zorgen dat we ons op tijd aanpassen', zei ze destijds.

'Nederland is op dit moment erg versteend, dus is het al alle hens aan dek. Daarom is onze missie om tuinen te vergroenen belangrijk. We moeten laten zien dat dit probleem niet alleen voor overheden, waterschappen en gemeenten is, maar ook de inwoners van ons land aangaat. Gemiddeld genomen is 60 procent van het oppervlakte van onze gemeenten in handen van particulieren, dus we moeten echt samen optrekken in deze strijd.’