Provincie en gemeenten willen geen Eemvallei Stad

De provincie Flevoland, de gemeenten Almere en Zeewolde, het waterschap Zuiderzeeland en het Rijksvastgoedbedrijf zien de komst van Eemvallei Stad niet zitten. Dat laten zij weten in een schriftelijke verklaring.

Eemvallei Stad zou een nieuwe stad met 50.000 woningen worden in de Eemvallei. Het idee kwam van woningcorporatie De Alliantie, vastgoedontwikkelaars AM en IMOSS en bouwbedrijf Heijmans, dat daarmee een oplossing zag voor het urgente woningtekort in Nederland. Ook zou het project een oplossing vormen voor grote maatschappelijke opgaven als de energietransitie, duurzame landbouw en klimaatverandering.

Het consortium overhandigde hun plannen vorige week maandag aan demissionair minister Kasja Ollongren, in de hoop het Rijksvastgoedbedrijf achter zich te scharen. Die laten nu dus weten er niet in mee te gaan.

Zij geven als reden mee dat de ontwikkeling van Oosterwold 2 niet matcht met het plan voor Eemvallei Stad. Oosterwold is een groen gebied tussen de gemeenten Almere en Zeewolde dat stap voor stap wordt ingericht op wonen, werken en recreëren.

Voor Oosterwold 2 staan 10.000 woningen op de planning, die net als in de eerste fase ruim opgezet gebouwd zullen worden. Daarvoor werken de provincie, de gemeenten, het waterschap en het Rijksvastgoedbedrijf al nauw samen. Het plan van het consortium op ongeveer dezelfde plaats past niet in dat plaatje. 

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen