Inschrijving laatste ronde Programma Aardgasvrije Wijken van start

De inschrijving voor de derde en laatste ronde van het Programma Aardgasvrije Wijken gaat op 2 juli van start. Gemeenten die geïnteresseerd zijn kunnen tot en met 1 november 2021 een Rijksbijdrage aanvragen.

Voor de nieuwe ronde is maximaal 50 miljoen euro beschikbaar vanuit het Rijk. In het eerste kwartaal van 2022 wordt bekendgemaakt welke gemeenten aan de voorwaarden voldoen. 

Belangrijke voorwaarde voor de aanvraag is draagvlak en betrokkenheid van de bewoners, naast de betaalbaarheid en uitvoeringsgereedheid. 

Ook voor de tweede ronde van de PAW-proeftuinen was draagvlak al een belangrijk onderdeel, maar uit onderzoek bleek dat bewoners van de 46 proeftuinen hun proeftuin slechts een gemiddelde waardering van 5,3 gaven. Uit het idee dat een goed participatieproces essentieel is voor de tevredenheid is deze aanscherping voor de derde ronde gekomen.

In de derde ronde vraagt de Rijksoverheid gericht uit naar gemeenten die hun wijk willen aansluiten op een warmtenet op basis van lagere temperaturen, al dan niet gecombineerd met een warmtenet. Die aanpak gebeurt tot op heden nog te weinig.

Zorgen over het programma

Eerder uitten de 46 proeftuinen uit de vorige twee rondes hun zorgen over hun bevoegdheden en de financiële middelen. ‘We hebben nog geen goede betaalbare oplossing voor iedereen. Vanuit het programma wil men graag dat we renderen, maar we kunnen de mensen ook niet dwingen’, sprak de Proeftuin Berkum in Zwolle al.

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen