Friezen ervaren geluidsoverlast door nieuw gevechtsvliegtuig F-35

De provincie Friesland ervaart sinds de komst van gevechtsvliegtuig F-35 veel meer geluidsoverlast dan toen de F-16 er vloog. Inwoners hebben door de gevechtsvliegtuigen meer last van stress- en slaapklachten. Dat blijkt uit onderzoek door Omrop Fryslân.

De tien F-35’s die Nederland heeft stijgen sinds oktober 2019 op vanaf de luchtmachtbasis in Leeuwarden en worden nu nog naast de F-16’s gebruikt voor training. Op termijn vervangen de F-35’s de F’16’s volledig en wordt het bestaande militaire oefengebied uitgebreid, zo liet het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat aan het begin van het jaar weten.

Van de ruim 2.000 ondervraagden geeft 30 procent aan dat het dagelijks leven negatief wordt beïnvloed door het geluid. Sommigen menen zelfs dat de geluidsoverlast hen beperkt in hun bewegingsvrijheid. Vooral mensen in de omgeving van Leeuwarden ondervinden hinder van de gevechtsvliegtuigen, maar ook de gemeenten Blessum, Deinum, Lekkum en Holwerd spreken van 'zeer erge overlast.' 

Vliegbasis spreekt van ‘lastige puzzel’

De vliegbasis in Leeuwarden mag jaarlijks een bepaalde hoeveelheid geluid maken. Omdat de F’35’s meer decibel produceren dan de F-16’s wordt er minder vaak gevlogen met de F-35’s en wordt er ook voor gekozen om ’s avonds minder vluchturen te maken, zodat de geluidsnorm niet wordt overschreden.

Volgens omwonenden zijn die geluidsnormen niet streng genoeg, want zij ervaren sinds de komst van het nieuwe gevechtsvliegtuig meer geluidsoverlast. In een reactie laat de luchtmacht weten dat het onmogelijk is om een klachtenvrije vliegbasis te hebben. ‘De NS en Schiphol lukt dat namelijk ook niet. Maar we zijn wel continu met betrokkenen uit de omgeving in gesprek, zodat we de puzzel van ons werk kunnen doen en weinig overlast veroorzaken zo goed mogelijk kunnen doen.’

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen