De zomer van 2020 was één van de warmste ooit gemeten, met extreme temperaturen in de maand augustus. Uit het onderzoek, uitgevoerd door TAUW, woningcorporaties, gemeenten en provincies, blijkt dat twee derde van de respondenten last had van hittestress. Opvallend is ouderen minder last ervaren dan jongeren. Hoe jonger, hoe meer hittestress. Tot 25 jaar ervaart 89 procent hittestress, van 46 tot 55 jaar ervaart 77 procent hittestress, en boven de 76 jaar 57 procent .
Gedeputeerde Peter Kerris van Gelderland: ‘Het wordt steeds heter in Nederland. Als we niets doen veranderen onze steden in sauna’s. We hebben meer groen, minder steen en koelere woningen nodig om ons hoofd koel te houden. Voor ouderen, maar ook voor jongeren die vaak in appartementen wonen waar weinig verkoeling is.’
De onderzoekers kunnen het verschil in ervaringen nog niet volledig duiden. Monique de Groot van TAUW: ‘Het is nog onduidelijk of hier een verband is met het noodgedwongen thuiswerken en studeren door Covid-19. Dat ouderen hitte als minder hinderlijk ervaren is wel een punt van zorg, omdat zij vaker onderliggend lijden hebben en daardoor kwetsbaarder zijn. Ouderen hebben doorgaans ook een lagere dorstprikkel. Het risico op uitdroging ligt dan op de loer.’
Hittestress zorgt voor slapeloze nachten en minder energie overdag. Vorige zomer was de gemiddelde temperatuur in de woningen 31 graden. Te heet, vond de helft van de respondenten. Vooral ’s nachts was het te warm. Opvallend is dat mensen in de ochtend en avond tegengestelde maatregelen treffen. De helft doet de ramen open en gordijnen dicht, de andere helft niet. 80 procent doet overdag de ramen open, terwijl het buiten warmer is dan binnen. Dan warmt het huis op.
De meeste last van hittestress hebben mensen die in een flat of rijtjeshuis wonen. Dat zijn overwegend jongeren. Deze woningen hebben vaak geen zonneschermen, weinig schaduw en veel glas waardoor de zon in huis schijnt. 80 procent van deze woningen heeft geen tuin of balkon.