Volgens een publicatie in het NRC van eind vorig jaar zijn het vooral de giganten Pathé (Frans), JT Bioscopen (Brits) en het Belgische Kinepolis die Nederland hebben uitgekozen als groeimarkt. Dat komt voornamelijk doordat wij een inhaalslag maken qua filmbezoek; het bioscoopbezoek steeg de afgelopen tien jaar met maar liefst 30 procent.

In Arnhem ontwikkelt deze strijd zich ondertussen als een scenario voor een spannende film waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Bioscoopreus Pathé verruilde onlangs het oude pand voor een A-locatie naast het station. Filmhuis Focus wil weg van de Korenmarkt en aast op een gloednieuw theater op het kerkplein.

Het pand dat Pathé achterliet is inmiddels geclaimd door Septemberfilm, dat onlangs Stadsbioscoop Rembrandt opende. En dan is er nog JT, dat door Arnhemmers gezien wordt als tweede keus maar vooralsnog in de stad actief blijft. Tot slot komt er wellicht vanuit Arnhem Zuid concurrentie met het voornemen van Euroscoop, dat er een megabioscoop wil bouwen.