Dit blijkt uit het onderzoek Duurzaam Wonen, uitgevoerd door Multiscope. Er zijn in 2020 ongeveer zestien miljoen duurzame aanpassingen uitgevoerd, wat neerkomt op vier aanpassingen per woning. Van de circa 8,1 miljard euro die daarvoor werd geïnvesteerd, is het grootste deel gebruikt voor isolatie (46 procent) en verwarming (45 procent). De uitgaven voor energiezuinige verlichting, waterbesparing en ventilatie bedragen respectievelijk zes procent, twee procent en één procent.
Bouwmarkten en (web)winkels profiteren mee
Huiseigenaren die zelf aan de slag gingen wisten massaal de weg te vinden naar bouwmarkten en (web)winkels. Voor alle zelf uitgevoerde aanpassingen, deed 37 procent van de huishoudens aankopen bij de bouwmarkt. Twaalf procent kocht bij (web)winkels voor huishoudelijke artikelen en speciaalzaken. Negen procent van de aankopen deden huishoudens bij winkels gericht op woninginrichting. Voor de rest ging een klein deel van de aankopen via een aannemer, installateur, onderhoudsbedrijf, groothandel of energie-/nutsbedrijf.
Wooncomfort en lagere maandlasten zijn belangrijkste redenen
Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun woning verduurzamen. Zo verduurzaamde 27 procent van de huishoudens hun woning vanwege het wooncomfort. Door je huis te isoleren, wordt de warmte beter vastgehouden en heb je minder last van luchtstromen. Op nummer twee staat het besparen op de maandlasten, met 26 procent. Zo’n vier procent geeft aan dat milieuwinst de reden is was voor de verduurzaming.
Een deel van de woningeigenaren voerde helemaal geen duurzame ingrepen uit. Bijna de helft zegt dat dit komt door afhankelijk van de VvE. Daarnaast spelen ook financiële factoren een rol. Twintig procent van de huishoudens vindt de kosten van verduurzaming te hoog, en twaalf procent vindt de besparing te laag of de terugverdientijd te lang.