Aantal standplaatsen voor woonwagens gelijk gebleven: ‘Teleurstellende uitkomst’

Het aantal standplaatsen voor woonwagens is in de afgelopen jaren gelijk gebleven. In Nederland zijn er nu ongeveer 8.800 standplaatsen. Dat blijkt uit de Herhaalmeting  Woonwagenstandplaatsen. Kajsa Ollongren spreekt in een brief aan de Tweede Kamer over een teleurstellende uitkomst.

De demissionair minister hoopte op een stijging na de ontwikkeling van het Beleidskader Woonwagen- en Standplaatsenbeleid in 2018, in samenwerking met de VNG, Aedes en vertegenwoordigers van de woonwagengemeenschap. 

Doel van dit beleidskader was om de woonwensen van Roma, Sinti en woonwagenbewoners op een goede manier in het woonbeleid te integreren. Dat gebeurde volgens het College voor de Rechten van de Mensen nog onvoldoende. Dat stelde dat het niet laten meewegen van de behoefte aan standplaatsen of verminderen van de aantallen in strijd is met het recht op gelijke behandeling van de woonwagenbewoner.

De verwachting is dat er in de komende twee jaar ongeveer 150 standplaatsen bij komen. Ruim zeventig gemeenten hebben namelijk vorderingen gemeld bij het maken van nieuw beleid voor standplaatsen. 

Toch lopen ze tegen enkele knelpunten aan bij het realiseren van de standplaatsen. Ollongren meldt dat het gemeenten en woningcorporaties het ontwikkelen van het standplaatsenbeleid ingewikkeld vinden. Dat komt omdat een woonwagenstandplaats relatief groot is en in sommige gevallen duurder dan de bouw van een woning in de sociale huur. Ook hebben gemeenten aangegeven dat het contact met bewoners soms lastig verloopt. 

Ondersteuningsprogramma 

In overleg met de VNG gaat Ollongren een ondersteuningsprogramma opstellen. Demissionair minister wijst daarnaast op de mogelijkheid om beroep te doen op het budget van 50 miljoen euro voor huisvesting van de huisvesting van specifieke doelgroepen. De VNG rolt op haar beur dan weer een wegwijzer uit om gemeenten verder te helpen. 

De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen