De garageboxen, die veelal verhuurd worden aan bedrijfjes of leegstaan, kunnen volgens zorginstelling Humanitas beter worden gebruikt om dakloze jongeren te helpen. Woonbedrijf Ieder1 ging met het plan mee. En nu is ook de gemeente enthousiast.

Het is nog niet zeker om hoeveel garageboxen het gaat. De woningcorporatie ziet mogelijkheden voor 500 woningen van 30m2, voornamelijk in jaren 60-wijken zoals Keizerslanden, Borgele en Platvoet, maar denkt dat het daadwerkelijke aantal rond de 250 komt te liggen. Niet alle garageboxen zijn namelijk geschikt als woning, omdat ze bijvoorbeeld een fundering missen. 

Volgens Humanitas staan de ruim zestig kwetsbare jongeren in de Hanzestad bovenaan de lijst van potentiele bewoners. Daarna mikt het op starters en studenten die graag op zichzelf willen wonen.

'Permanentheid van belang'

Toch klinkt het vreemd in de oren, een garagebox als woonmiddel. Veel auto’s zijn namelijk tegenwoordig te groot voor deze garage. Hoe wenselijk is het dan eigenlijk dat hier mensen komen te wonen?  ‘Wenselijk, toch wel’, zegt Nienke Boesveldt, onderzoekster op de UVA en UU en gespecialiseerd in dakloosheid.

‘Het is absurd dat er te weinig woningen in Nederland zijn, maar elk initiatief is nu welkom. Voor mij is de mate van permanentheid voor deze garageboxen van belang. Hoe permanenter deze woningen zijn, hoe groter voorstander ik hier van ben. Verhuizen is een big life event, maar opvallend genoeg zijn het die kwetsbare jongeren die het vaakst moeten verhuizen. Daarmee werk je ze tegen.’

Het is nog niet bekend voor welke tijdsduur de woningen er komen, maar als het aan Humanitas-directeur Gea Sijpkes ligt komen ze er voor onbepaalde tijd. ‘De druk van iets binnen een bepaalde tijd moeten doen, werkt niet’, tekende De Stentor al op uit haar mond.

De woningen kunnen binnen een half jaar door de woningcorporatie worden opgeleverd, maar dan moet het bestemmingsplan eerst nog gewijzigd worden. Daarvoor moet er nog verder gepraat worden met de gemeente en buurtbewoners.