Kritiek op de luchthaven in Enschede is er al langer. Twente Airport is al jaren niet meer winstgevend en ondertussen zijn er al enkele miljoenen euro’s aan gemeenschapsgeld in het vliegveld gestoken, meldt RTV Oost.

Na een recordverlies van één miljoen euro in 2020 en geklungel met gestalde Boeings 747’s, waardoor de luchthaven tonnen moest investeren in infrastructuur om de vliegtuigen weer op te mogen laten stijgen, hebben enkele de fracties ChristenUnie en GroenLinks er genoeg van. 

Zij stelden vragen aan het Overijsselse College van Gedeputeerde Staten over de levensvatbaarheid van de luchthaven en hoe het vliegveld weer financieel rendabel kan worden. Een concreet antwoord op hun vraag kregen de fracties vooralsnog niet. Het College gaat dat eerst met een externe partij onderzoeken.

College ziet toekomst

‘Wij kiezen voor behoedzame stappen’, aldus het College, dat samen met de gemeente Enschede de luchthaven in handen heeft. ‘We brengen eerst de basis op orde. We brengen nu de risico's, waaronder de marktpotentie, voor Twente Airport met externe expertise in beeld.’

Het provinciale bestuur uit zijn vertrouwen: ‘De luchthaven heeft een uniek profiel. Twente Airport onderscheidt zich ook op het gebied van ontwikkelen, testen, demonstreren en produceren van innovatieve producten. En er is een voortdurende belangstelling van marktpartijen.’