Het aantal miljoenwoningen neemt al zeven jaar op rij toe. Ter vergelijking: in 2013 waren er in ons land ruim veertienduizend huizen die een miljoen of meer waard waren. De algemene huizenprijsontwikkeling is de verklaring voor de aantallen.

Het valt op dat het aantal miljoenenwoningen ook buiten de Randstad flink steeg. Waar in Amsterdam en Rotterdam het aantal miljoenenwoningen met ongeveer twintig procent toenam, nam dit aantal in steden als Tilburg en Eindhoven met meer dan zeventig procent toe. Zwolle is de absolute uitschieter, want het aantal miljoenenwoningen is hier het afgelopen jaar met een groeicijfer van 92 procent bijna verdubbeld.

Hoewel de aanzienlijkste stijgingen buiten de Randstad te zien zijn, is het aantal miljoenenwoningen binnen de Randstad ook op een aantal plaatsen fors toegenomen. Blikvangers zijn Zoetermeer (+79%), Dordrecht (+65%) en Leiden (+63%), maar ook Den Haag en Utrecht zijn met een toename van ongeveer 50 procent heel wat miljoenenwoningen rijker.

Amsterdam

Amsterdam blijft wel de stad met veruit de meeste miljoenenwoningen. In onze hoofdstad zijn meer dan 14 duizend woningen te vinden met een waarde van boven een miljoen, een toename van 21% ten opzichte van 2019. Dit betekent dat een op de tien koopwoningen in Amsterdam inmiddels een miljoenwoning is. Lang hoef er in de Amsterdamse binnenstad dus niet naar een miljoenenwoning gezocht te worden; alleen al op de Keizersgracht staan meer dan vijfhonderd van dit soort woningen. Ook andere straten binnen de grachtengordel, zoals de Prinsengracht en de Herengracht, tellen meer dan 290 miljoenenwoningen. De straat met procentueel de meeste miljoenwoningen in Amsterdam is te vinden op de Zuidas. Ruim 96% van de huizen in de Canneburg zijn miljoenenwoningen. De gemiddelde vierkante meterprijs in deze straat, ligt boven de 7.200 euro.

Gemiddeld 180 vierkante meter voor 1 miljoen euro

Een gevolg van de prijsstijgingen is dat er voor een miljoenwoning dus meer betaald moet worden per vierkante meter dan in het verleden. Sterker nog, de vierkante meterprijs ligt op een historisch hoog niveau. Vorig jaar lag de gemiddelde vierkante meterprijs van een miljoenenwoning op 6.220 euro, een stijging van 4,3% ten opzichte van het jaar ervoor. Dit heeft tot gevolg dat men vandaag de dag gemiddeld 180 vierkante meter krijgt voor een miljoen euro. Ook hier zijn grote verschillen tussen steden waarneembaar. In Den Haag krijg je voor een miljoen euro gemiddeld 190m2 aan oppervlakte voor een woning. In Utrecht en Haarlem is dit ongeveer 165m2 en in Amsterdam 120 m2.