De SEEH is bedoeld om energiebesparing in bestaande woningen te stimuleren. Een woningeigenaar of bewoner moet hiervoor minimaal twee energiebesparende (isolerende) maatregelen uitvoeren. Denk aan zolder- of vloerisolatie, of triple glas in combinatie met isolerend kozijn. De hoogte van de subsidie hangt af van de omvang van de energiebesparende maatregelen en kan oplopen tot 15 duizend euro.

‘Steeds meer mensen willen hun woning verduurzamen en weten daarvoor de ondersteuning te vinden die wij als Rijk hiervoor bieden. We merken dat niet alleen bij de SEEH’, meldt Ollongren. ‘Ook de regeling voor kleinere isolatiemaatregelen voor hun inwoners was twee dagen na het openstellen al overvraagd door enthousiaste gemeenten. Het is een prachtige ontwikkeling dat veel mensen op deze manier gaan voor een lagere energierekening en daarmee bijdragen aan minder CO2 uitstoot.’

De populariteit van verduurzamingsmaatregelen lijkt een trend. Eerder dit jaar verhoogde Ollongren ook al de RREW-regeling (voor kleine verduurzamingsmaatregelen), van 70 miljoen euro naar 100 miljoen euro. Deze regeling geeft gemeenten de mogelijkheid om huiseigenaren en huurders aan te zetten tot het nemen van kleine energiebesparende maatregelen in hun huis. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het inregelen van de cv-installatie, het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips, of het plaatsen van ledlampen. Belangrijk is dat woningeigenaren vervolgens zelf vervolgstappen zetten, zoals dak- vloer- en/of spouwmuurisolatie.