Het Gelderse initiatief stoomt zij-instromers versneld klaar voor een baan in de bouw, installatie of elektrotechniek en is bedacht door praktijkopleider Bouwmensen Apeldoorn. Afgelopen vrijdag ging het project van start. Het THG zet in samenwerking met ROC’s in de regio verschillende leertrajecten uit en werkt voor de werving van nieuwe kandidaten samen met de gemeente en het UWV. 

Doelgroep: mensen die op zoek zijn naar een andere baan, in de bijstand zitten, een uitkering hebben en schoolverlaters en statushouders. Voor die laatste groep biedt THG ook een sociaal maatschappelijk programma aan. ‘Tel met taal’, waarin statushouders leren om de Nederlandse taal vaardig te worden. 

De nieuwe werknemers krijgen een brede opleiding in de techniek om in te spelen op de opgaven van de toekomstige arbeidsmarkt. Gedeputeerde Peter Kerris: ‘In Gelderland moeten we de komende vijf jaar ten minste 45.000 woningen bouwen om de woningnood aan te pakken. Breed opgeleide vakmensen zijn daarom nodig om die woningen te bouwen. Met het Transitiehuis Gelderland geven we kansen op een baan in de bouw, installatie en elektrotechniek.’

Omscholing

Er wordt al langer ingezet op omscholing van mensen met een andere baan. Bijvoorbeeld van mensen die in de horeca werkten. Omdat er door de coronacrisis veel banen in deze sector zijn verloren, heeft het kabinet eind 2020 1,4 miljard euro vrijgemaakt om deze mensen om te scholen. 

In sommige delen van het land is omscholing niet voldoende, meldt BouwendNederland. In de Randstad kunnen omgeschoolde mensen in de bouw namelijk nog steeds niet betaalbaar wonen.