De gebieden Amstel III en Arenapoort lijken kind van de rekening. Daar worden dit jaar geen nieuwe initiatieven in behandeling genomen. ‘Er is voor het jaar 2021 helaas geen budget en daarmee ook geen capaciteit om nieuwe projecten op te starten’, is te lezen in de brief.

Een direct gevolg van de bezuinigingen is dat het ontwerp voor het Hondsrugpark in Zuidoost is uitgesteld. De aanleg van dit park staat nog steeds op de planning, maar wordt doorgeschoven naar 2022. In het Hondsrugpark zouden de komende jaren vijfduizend woningen worden gebouwd, waarvan zeventig procent sociale huur en middenhuur. 

De Amsterdamse krant Het Parool meldde vorige jaar al dat de gemeente als gevolg van de coronacrisis zeker 280 miljoen euro misloopt. De gemeente Amsterdam is in vergelijking met andere gemeenten extra kwetsbaar, omdat de begroting voor de helft bestaan uit eigen inkomsten bestaat.

Niels Marijnissen van Certitudo Capital, een van de projectontwikkelaars die de brief heeft ontvangen, geeft tegen radiozender BNR aan dat dat de mededeling als donderslag bij heldere hemel kwam. 'Het is bijzonder schrijnend om te zien dat de gemeente Amsterdam vanwege kortetermijnbezuinigingen op ambtelijke capaciteit geen nieuwe initiatieven in behandeling neemt.'

Volgens hem zijn de langetermijngevolgen groot en worden Amsterdammers gedwongen om de stad te verlaten. ‘Het stilvallen van de gebiedsontwikkeling heeft gevolgen voor het vertrouwen van eigenaren, die hun panden weer langjarig in exploitatie nemen, waardoor de gebiedsontwikkeling maar beperkt tot wasdom komt.'

De Gemeente Amsterdam laat aan zowel Het Parool als aan BNR weten dat lopende projecten niet in gevaar komen, maar dat er kritisch gekeken worden naar het kostenplaatje en dat er daardoor scherpere keuzes gemaakt moeten worden.  De VNG laat laten weten dat de bezettingsproblemen ook buiten Amsterdam spelen. Ook in de gemeente Utrecht staat het ambtelijk apparaat onder druk, maar een bouwstop is daar nog niet aan de orde.